EWG: Μια ανάσα από την πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το ελληνικό χρέος

 
Με φόντο το ελληνικό χρέος αλλά και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διεξάγεται το σημερινό EWG

Ενημερώθηκε: 15/05/17 - 18:00

ΔΝΤ: Η σημερινή συναδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες, θα κρίνει κατά πόσο είναι εφικτό έως το Eurogroup της 22ας Μαίου, να υπάρξει συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους.

Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, αλλά και τεχνικών εμπειρογνωμόνων των οικονομικών επιτελείων των χωρών του ευρώ, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη έμπρακτη συζήτηση για το χρέος.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να ρίξουν στο τραπέζι όλα τα εναλλακτικά σενάρια για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία έχει εκπονήσει ο ESM, προσπαθώντας παράλληλα να βρεθεί χρυσή τομή όσον αφορά την ικανοποίηση του ΔΝΤ ώστε να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως παράλληλα να ξεπερνάει τις κόκκινες γραμμές του Βερολίνου.

Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, η βάση της συζήτησης υπάρχει ήδη και δεν είναι άλλη από την απόφαση του Εurogroup του Μαίου του 2016 που μιλάει για μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά το σημερινό EWG θα προσπαθήσουν να βρουν την κατάλληλη "μέθοδο"-διατύπωση που θα φέρουν πιο κοντά σε συμφωνία το ΔΝΤ με το Βερολίνο για το θέμα του χρέους.

Κι αυτό διότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα μπορέσει να εγκριθεί η επόμενη δόση των δανείων για την Ελλάδα.

Όλα τα σχετικά θέματα με το ΔΝΤ,ΕΔΩ