Σαν σήμερα: Ο Νηλ Άρμστρονγκ πάτησε στο φεγγάρι - Πουλήθηκε το σακουλάκι με σεληνόσκονη!

 
Σαν σήμερα: Ο Νηλ Άρμστρονγκ πάτησε στο φεγγάρι - Πουλήθηκε το σακουλάκι με σεληνόσκονη!

Ενημερώθηκε: 21/07/17 - 10:41

Σαν σήμερα: 20 Ιουλίου 1969 - Ο πρώτος άνθρωπος πάτησε στο φεγάρι, αυτό γράφουν οι περισσότερες ιστορικές αναφορές, όμως η αλήθεια είναι... διαφορετική!

Η εκτόξευση έγινε στις 16 Ιουλίου στις 17:32 ώρα Ελλάδας. Όλα εξελίχθηκαν ομαλά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, έως τις 20 Ιουλίου, όταν άρχισε το δυσκολότερο σκέλος της αποστολής.

Η σεληνάκατος θα έπρεπε να αποκολληθεί από το διαστημόπλοιο και να πάρει πορεία προς τη Σελήνη και συγκεκριμένα προς τη Θάλασσα της Ηρεμίας, το μέρος που είχε επιλέξει η NASA για την προσελήνωση.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία.

Κατά τη διάρκεια της πορείας της σεληνακάτου προς τη Σελήνη το αυτόματο σύστημα πλοήγησης υπέστη βλάβη και ο κυβερνήτης Άρμστρονγκ ανέλαβε να πιλοτάρει το σκάφος με το χειροκίνητο σύστημα.

Κατόρθωσε να το προσεληνώσει οριακά στις 22:17:30 ώρα Ελλάδας, έχοντας καύσιμα μόνο για 30 δευτερόλεπτα.

Λίγες ώρες αργότερα ήλθε η μεγάλη στιγμή. Ο Νιλ Άρμοστρονγκ άνοιξε την πόρτα της σεληνακάτου στις 4:56 ώρα Ελλάδας της 21 Ιουλίου (9:56 της 20ης Ιουλίου ώρα Αμερικής), κατέβηκε τη μικρή σκάλα και πάτησε το πόδι του στη Σελήνη.

«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα» είπε στο Κέντρο Ελέγχου του Χιούστον.

Ο Όλντριν τον ακολούθησε αναφωνώντας: «Υπέροχη… Υπέροχη Μοναξιά!». Πρώτο τους μέλημα ήταν να συνηθίσουν να περπατούν σαν τα καγκουρό, εξαιτίας της έλλειψης της βαρύτητας.

Στη συνέχεια και για τις επόμενες δυόμιση ώρες στρώθηκαν στη δουλειά: συνέλεξαν υλικό, τράβηξαν φωτογραφίες, κράτησαν σημειώσεις και εγκατέστησαν μηχανήματα για παρατηρήσεις.

Τοποθέτησαν την αμερικανική σημαία και μια πλακέτα εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας, που απεικόνιζε τα δύο ημισφαίρια και έγραφε:

«Είμαστε άνθρωποι από τον Πλανήτη Γη, οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη. Ήρθαμε με ειρηνικό σκοπό εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας. Ιούλιος 1969 μ.Χ.».

Πουλήθηκε το σακουλάκι με σεληνόσκονη του Νιλ Άρμστονγκ

Το σακουλάκι που είχε χρησιμοποιήσει ο αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ για να συλλέξει τα πρώτα σεληνιακά δείγματα που άγγιξε ποτέ άνθρωπος, πουλήθηκε έναντι 1,8 εκατομμυρίου δολαρίων, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's.

Ο νέος ιδιοκτήτης του συμμετείχε στη δημοπρασία τηλεφωνικά, το απέκτησε μέσα σε πέντε λεπτά και το όνομά του δεν έγινε γνωστό.

Μέχρι σήμερα ανήκε σε μια δικηγόρο από το Ιλινόι που το είχε αγοράσει το2015 έναντι μόλις 995 δολαρίων. Να σημειωθεί πως το σακουλάκι φέρει ακόμη και σήμερα ίχνη σεληνιακής σκόνης και πετραδάκια.