Μάχη με τις φλόγες σε πολλά μέτωπα - Οι αναζωπυρώσεις προκαλούν ανησυχία

 
Δύσκολη νύχτα- Η Κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια από την Ευρώπη-Ποια χώρα αρνήθηκε- Υπεράνθρωπες προσπάθειες να μην βγει προς την προς την εθνική οδό το πύρινο μέτωπο και περάσει προς Πάρνηθα- Μάχη με τις φλόγες σε πολλά μέτωπα - Στο έλεος της φωτιάς η ανατολική Αττική (ΦΩΤΟ)

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ενημερώθηκε: 16/08/17 - 08:33

Ελαφρώς καλύτερη καλύτερη εικόνα παρουσιάζει λίγο πριν τα μεσάνυχτα η φωτιά, ωστόσο η ανησυχία είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη για την σημερινή νύχτα καθώς από τα ξημερώματα αναμένεται σύμφωνα με την Μετεωρολογική υπηρεσία να ενταθούν οι άνεμοι και να φτάσουν μέχρι το μεσημέρι τα 5 εώς 6 μποφόρ.


Στο μεταξύ, την συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων ζήτησε η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πηγές στην Αττική, την Ηλεία και τη Ζάκυνθο.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα από την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η χώρα μας υπέβαλλε σήμερα αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να προμηθευθεί δύο ζεύγη αεροσκαφών CL - 415.

Ώστόσο, όπως έγινε γνωστό, η Γαλλία που διαθέτει εναέρια μέσα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό απάντησε ήδη στις Ελληνικές αρχές ότι δεν μπορεί να διαθέσει τα αεροσκάφη καθώς τα χρειάζεται για να αντιμετωπίσει πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην δική της επικράτεια.

«Η φωτιά είναι ασύλληπτη, κατεβαίνει με τεράστια ταχύτητα από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα» είπεο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της μεγάλης φωτιάς που κατακαίει από την Κυριακή το απόγευμα την Ανατολική Αττική. Ο κ. Φιλίππου δήλωσε πως η φωτιά με πολύ μεγάλη ταχύτητα κατευθύνεται πλέον προς την Μαλακάσα.

Το μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο, οι άνεμοι, που δημιουργούνται και από την ίδια την πυρκαγιά είναι πολύ ισχυροί, με αποτέλεσμα αυτή την ώρα οι φλόγες να κατευθύνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς την Μαλακάσα.

«Κανείς να μην έρχεται από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα, ακόμη και οι πυροσβέστες που ήταν κοντά στο μέτωπο αποχώρησαν» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου και συμπλήρωσε: «Πλέον είναι πάρα πολύ επιθετική και επικίνδυνη η κατάσταση».


Στάχτη αφήνει πίσω του το πέρασμα της πυρκαγιάς στην Ανατολική Ατιτική, που μαίνεται μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η αύξηση της έντασης των ανέμων προκάλεσε νέες αναζωπυρώσεις με τους πυροσβέστες να έχουν φτιάξει μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη στην έξοδο της χαράδρας στο Μετόχι όπου δίνεται η βασική «μάχη» ελπίζοντας ότι έτσι θα ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς.

Πλέον αυτό που ανησυχεί τους κατοίκους της περιοχής είναι ότι λόγω της έντασης και της φοράς των ανέμων, η φωτιά θα κινηθεί προς Πολυδένδρι και Μαλακάσα, κάτι που κινδυνεύει να συμβεί αυτή τη στιγμή/

Ενδεικτική η έκκληση του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Καπανδριτίου για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων προκειμένου να μην ξεφύγει ακόμα περισσότερο η φωτιά.

Όπως έγινε γνωστό, το μέτωπο αυτό είναι σε εξέλιξη μέσα σε μια χαράδρα κοντά στο Μικροχώρι, όπου προσπαθούν να το κρατήσουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με τη συνδρομή εναέριων μέσων.

Το μέτωπο αυτό είναι σε εξέλιξη από τη νύχτα και μάλιστα κάποια στιγμή πέρασε το δρόμο προς Καπανδρίτι, αλλά οι πυροσβέστες που δίνουν πραγματική μάχη, κατάφεραν να συγκρατήσουν τη φωτιά και μέχρι στιγμής την κρατούν στην χαράδρα.

Το βάρος της προσπάθειας πέφτει στο να οριοθετηθεί η πυρκαγιά, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει η πυρκαγιά σε περίπτωση που αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες.

Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται μελτέμι, που θα είναι έντονο στη Βορειοανατολική Αττική, γι’ αυτό η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη.

Σε ότι αφορά το υπόλοιπο τμήμα της πυρκαγιάς, τις δυνάμεις πυρόσβεσης απασχολούν κυρίως μεγάλες αναζωπυρώσεις στην περιοχή του Καλάμου, ενώ βελτιωμένη λίγο είναι η κατάσταση προς Βαρνάβα και Γραμματικό.

Ωστόσο οι δυνάμεις, ακόμα και σε έλεγχο της πυρκαγιάς, θα παραμείνουν για μέρες στην περιοχή. Στο πυρκαγιά επιχειρούν 72 οχήματα, 180 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο.

Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις Ένοπλες Δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και τέσσερα μηχανήματα έργου.

Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά, 3 αεροσκάφη CANADAIR και 6 ελικόπτερα.

Σημειώνεται ότι οι δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα κηρύχθηκαν από χθες το βράδυ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κόρινθος: Υπό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Παναρίτι Ξυλοκάστρου

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που εκδηλώθηκε απόψε στην περιοχή Παναρίτι Ξυλοκάστρου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Ηλίας Ανδρικόπουλος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, ενώ το έργο των πυροσβεστών συνέδραμαν και οι υπηρεσίες του δήμου, με αποτέλεσμα η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο πριν δημιουργηθούν προβλήματα.

Πάτρα: Σε ύφεση η φωτιά στην περιοχή Κούμπερι της Αχαΐας

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή Κούμπερι, του δήμου Ερυμάνθου, στην Αχαΐα.

Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν περίπου 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, καθώς και πεζοπόρο τμήμα, που προσπαθούν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά και να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Στην περιοχή βρέθηκε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος νωρίτερα βρισκόταν στη φωτιά στο Ανδρώνι Ηλείας και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ευτυχώς οι πυροσβέστες πρόλαβαν την φωτιά πριν κάψει το πευκοδάσος της περιοχής και επεκταθεί στο γειτονικό δάσος με έλατα».

Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ηλεία

κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο νομός Ηλείας κρίθηκε σε μετά το αίτημα του αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου.

Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Δευτέρας, έγινε δεκτό το αίτημα που κατέθεσε μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Ζάκυνθος λόγω των πυρκαγιών

Οι δασικές πυρκαγιές οδήγησαν το νησί σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο (πρώτη ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο με τις πλημμύρες).

Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις και τα ενεργα μέτωπα χωρίς εναέρια υποστήριξη.

«Έχουμε ζητήσει την συνδρομή πυροσβεστικών αεροπλάνων, αλλά δεν μας έχει διατεθεί ούτε ένα» είναι η περίληψη των όσων είπε ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πάτρας Υποστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, μιλώντας στη εκπομπή «Χαμηλή Πτήση» του IONIAN.

Η Ε.Υ.Π. στη Ζάκυνθο
Ερευνες για τα αίτια που προκάλεσαν τις απανωτές πυρκαγιές των τελευταίων εικοσιτετραώρων και που οφείλονται, όπως όλα δείχνουν, σε εμπρησμό, διενεργεί κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) που βρίσκεται από τα ξημερώματα στο νησί.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πύρινη λαίλαπα καταστρέφει την ανατολική Αττική - Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις (ΦΩΤΟ)

Αποδείξεις για εμπρησμό στον Κάλαμο ή...σύμπτωση; (ΦΩΤΟ)