Αιχμές του Φρ. Κουτεντάκη για τη στάση του ΔΝΤ στην αξιολόγηση

 
Αιχμές του Φρ. Κουτεντάκη για τη στάση του ΔΝΤ στην αξιολόγηση

Ενημερώθηκε: 24/03/16 - 03:54

Ιδιαίτερα αιχμηρός για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Ο κ. Κουτεντάκης υποστήριξε πως το Ταμείο αμφισβητεί διαρκώς τα στοιχεία που προσκομίζει η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα κατήγγειλε ότι οι επικεφαλής των θεσμών πρότειναν στους Έλληνες αξιωματούχους να δώσουν προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των τόκων και των χρεολυσίων του ελληνικού δημοσίου, εάν δεν καταβληθούν τα χρήματα της επόμενης δόσης.

Ζήτησαν δηλαδή να καθυστερήσει, η κυβέρνηση, την καταβολή μισθών και συντάξεων προκειμένου να πληρώσει τους δανειστές.

Η στάση του ΔΝΤ συνιστά μία από τις αιτίες για την καθυστέρηση της αξιολόγησης, τόνισε ο γενικός γραμματέας, ο οποίος πρόσθεσε ότι κανείς δεν έχει καταλάβει τι θέλει να κάνει το Ταμείο και ότι η στάση του αυτή προκαλεί μία κατάσταση «καταστροφικής αβεβαιότητας» στην οικονομία.

Ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε στη συνέχεια, ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάση του ΔΝΤ, είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του 2015.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ επιμένει οτι ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, «χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει τις εκτιμήσεις του αυτές».

 Πλεόνασμα και υστέρηση εσόδων

Την ίδια ώρα, στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού του 2016, σημειώνουν μεταξύ άλλων, ότι:

Το σημαντικά μεγαλύτερο πλεόνασμα σε σχέση με τον στόχο, κατανέμεται περίπου ισομερώς σε υψηλότερα έσοδα και χαμηλότερες δαπάνες. Και από τις δυο πλευρές, η εικόνα οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες.

Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται κυρίως στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων εισπράχθηκε μέσα στο 2015 και όχι το 2016. Τα συνολικά έσοδα είναι σχεδόν 2,67 δισ. (έναντι στόχου 2,65) που δημοσιονομικά καταγράφεται στο 2015.

Τα μη φορολογικά έσοδα (παράβολα, προμήθειες, μερίσματα, κλπ) είναι ιδιαίτερα αυξημένα κυρίως λόγω του υψηλότερου μερίσματος από την ΤτΕ κατά 325 εκατ. πάνω από την πρόβλεψη.

Η πληρωμή για την κάλυψη ελλείμματος του ΕΛΕΓΕΠ γίνεται σταδιακά, ενώ η πρόβλεψη ήταν να γίνει εφάπαξ. Στο πρώτο δίμηνο είχαν προβλεφθεί 281 εκατ. και πληρώθηκαν μόνο 78, δηλαδή εξοικονομήθηκαν 203 εκατ. που θα πληρωθούν τους επόμενους μήνες (8 δόσεις)

Υπάρχουν λιγότερα αιτήματα επιχορηγήσεων στον κοινωνικό προϋπολογισμό (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και κοινωνική προστασία) κατά 122 εκατ. καθώς υπάρχουν αρκετά ταμειακά διαθέσιμα.