Αλλαγή στο πρόγραμμα των δανειστών για την Ελλάδα

 Για ποιον λόγο τροποποιείται το πρόγραμμα της άφιξης των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα-«Σέρνονται» τα προαπαιτούμενα
Ενημερώθηκε: 18/11/17 - 21:55

Μπορεί η τρίτη αξιολόγηση να απαιτεί να ολοκληρωθούν 101 προαπαιτούμενα αλλά η κυβέρνηση φαίνεται πως… δεν αγχώνεται, καθώς οι εξελίξεις προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Με τον χρόνο να πιέζει και τα προαπαιτούμενα να χαρακτηρίζονται ως ελάσσονος σημασίας, τα κυβερνητικά στελέχη καθυστερούν τις υποχρεώσεις τους και παράλληλα «παγώνουν» την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίοι κι αυτοί με την σειρά τους καθυστερούν κι άλλο. 

«Σέρνονται» τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το newmoney.gr οι εκπρόσωποι των δανειστών ενημέρωσαν την ελληνική κυβέρνηση ότι θα έρθουν τελικά τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, μια εβδομάδα δηλαδή μετά από τις 20 Νοεμβρίου που ήταν αρχικά προγραμματισμένο το ραντεβού. Ο λόγος βέβαια δεν είναι άλλος παρά ο εορτασμός της Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving) στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου.

Αργοπορημένα τα προαπαιτούμενα

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί 28 από τα συνολικά 101 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να τελειώσουν για να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της δόσης ύψους περίπου έξι δισ. ευρώ από την τρίτη αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση των μεγάλων κεφαλαίων, όπως είναι το χρέος και η μορφή της εποπτείας μετά τον Αύγουστο του 2018. Παρά τις σοβαρές καθυστερήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών αποστολών (Staff Level Agreement) πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και ότι η αξιολόγηση θα κληρωθεί εντός του 2017. 

Παρά τον αργό ρυθμό, ο κ. Τσακαλώτος δεν ανησυχεί, ενώ και από την πλευρά των Θεσμών τα μηνύματα είναι μέχρι στιγμής καθησυχαστικά.

Το χρονοδιάγραμμα όμως φαντάζει ασφυκτικό με βάση τον όγκο και την δυσκολία των προαπαιτούμενων. Για το λόγο αυτό, τον Δεκέμβριο θα μπορούσε να παρουσιαστεί στην Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο «σκούπα» στο οποίο θα περιληφθούν πολλά προαπαιτούμενα για να κλειδώσει η συμφωνία και να μείνουν κάποια λίγα (prior actions) για τον Ιανουάριο.