Από τον επόμενο μήνα σε εφαρμογή το κυβερνητικό σχέδιο για την χρήση του πλαστικού χρήματος και του e-banking στις συναλλαγές

Από τον επόμενο μήνα σε εφαρμογή το κυβερνητικό σχέδιο για την χρήση του πλαστικού χρήματος και του e-banking στις συναλλαγές
Ενημερώθηκε: 07/07/16 - 09:22

Κατά την διάρκεια του ερχόμενου μήνα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το κυβερνητικό σχέδιο για την χρήση του πλαστικού χρήματος και του e-banking στις συναλλαγές των Ελλλήνων φορολογουμένων. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, αρκετές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, κυρίως από κλάδους όπου έχουν διαπιστωθεί υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, θα πρέπει από τον Αύγουστο να διαθέτουν POS.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

  • Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου. Από 1ης Αυγούστου η εφορία θα κάνει δεκτές μόνον όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking). Ειδικά για το 2016 θα γίνουν αποδεκτές από την εφορία και οι αποδείξεις του α΄ εξαμήνου του έτους που καταβλήθηκαν με μετρητά.
  • Από το επόμενο έτος, για να έχει κάποιος το όφελος του αφορολόγητου ορίου, θα πρέπει οι συναλλαγές του να έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.
  • Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, η εφορία θα ζητάει συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων. Δηλαδή για τις τέσσερις κατηγορίες αφορολογήτου που ισχύουν σήμερα (8.636 για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 8.863 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, 9.090 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και 9.545 ευρώ για τρία παιδιά και πάνω) θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματός τους.

Για εισόδημα από 9.545 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%, για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%, ενώ για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με πλαστικό χρήμα θα είναι 30%.

  • Στο σχέδιο νόμου σχεδιάζεται να προστεθεί διάταξη στην οποία θα αναφέρεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται τα κίνητρα στους φορολογουμένους, με στόχο να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος. Τα κίνητρα θα καθορίζονται σε ετήσια βάση από τον υπουργό Οικονομικών και θα προβλέπουν κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα, ταξίδια κ.λπ.), καθώς και ακινήτων.