Αυλαία σήμερα για τη δημόσια διαβούλευση του φορολογικού - Ποιες αλλαγές εξετάζει η κυβέρνηση

 
forologiko nomosxedio

Ενημερώθηκε: 27/11/23 - 14:09

Τελευταία μέρα σήμερα για τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Ακολούθως το νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Θα φτάσει στη Βουλή ως έχει ή θα γίνουν αλλαγές και ποιες; Οι αντιδράσεις πολλές ενώ ήδη τα σχόλια των συμμετεχόντων στη διαβούλευση ξεπερνούν τις 2.000, γεγονός που ίσως οδηγήσει και ορισμένες αλλαγές στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου.

Η δημόσια διαβούλευση κράτησε σχεδόν δύο εβδομάδες, ένα διάστημα στο οποίο οι φορείς της αγοράς και του οικονομικού επιτελείου είχαν την ευκαιρία να τα πουν αρκετές φορές, να ανταλλάξουν απόψεις. Oι μεν φορείς της αγοράς σε κάθε σε κάθε συνάντησή τους αυτό το οποίο επαναλάμβαναν ήταν ότι το τεκμαρτό εισόδημα είναι ένας οριζόντιος και ως εκ τούτου ένας άδικος τρόπος φορολόγησης. Εξισώνει τους συνεπείς, όπως λένε, φορολογούμενους, τους συνεπείς επαγγελματίες, με τους φοροφυγάδες.

Το δε υπουργείο Οικονομικών από την πρώτη στιγμή είχε πει ότι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να αλλάξει. Ωστόσο, αυτό το οποίο έχει γίνει γνωστό και σαφές τις τελευταίες μέρες είναι ότι μάλλον υπάρχει ένα παράθυρο για μικρές όμως αλλαγές, όχι στη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Μικρές αλλαγές που αναμένεται να ενταχθούν στο τελικό κείμενο, το οποίο αναμένεται να πάει στη Βουλή μάλλον την Τετάρτη.

Οι αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν καταρχάς με τον επανακαθορισμό του ποσοστού προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου. Τα ποσοστά στο αρχικό κείμενο ήταν από 35 ως 100%. Λέγεται λοιπόν ότι θα επανακαθοριστούν. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη αλλαγή θα υπάρχει μία διαδικασία η οποία θα είναι σαφής, αυτοματοποιημένη. Δεν θα χρειάζεται δηλαδή επαγγελματίας να ταλαιπωρηθεί προκειμένου να αμφισβητήσει αν το επιθυμεί το τεκμαρτό εισόδημα που του βγάζει το σύστημα. Δηλαδή να είναι μαχητό το τεκμήριο, αλλά να είναι με έναν απλό και γρήγορο τρόπο. Σχετικά με τις εξαιρέσεις. Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για τα εποχικά επαγγέλματα, δηλαδή τα επαγγέλματα τα οποία δεν έχουν 12μηνη απασχόληση, όπως καθηγητές ιδιαίτερων μαθημάτων, κυλικεία σχολείων, κλάδοι του πολιτισμού, μουσικοί δηλαδή και ηθοποιοί, αλλά και άλλες κατηγορίες. Και αυτοί θα έχουν μια ειδική πρόβλεψη για το τεκμαρτό εισόδημα. Ακόμα λέγεται ότι θα μπει μια σημαντική εξαίρεση -αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες – και αφορά “κούρεμα” τεκμαρτού εισόδηματος, δεν θα είναι δηλαδή στις 11.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες και εάν υπάρχει προστατευόμενο μέλος με αναπηρία στην οικογένεια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ