«Εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας» για τη μετα-Μνημονιακή σχεδιάζει η Κομισιόν

«Εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας» για τη μετα-Μνημονιακή σχεδιάζει η Κομισιόν
Ενημερώθηκε: 11/05/18 - 13:48

Σε «εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας» για τη μετα-Μνημονιακή παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προκύπτει από απολογιστική επιστολή του επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του σώματος στη Σόφια.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό τι θα περιλαμβάνει αυτό το εργαλείο, αν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει παραδεχτεί ότι κατά πάσα πιθανότητα στη μετα-Μνημονιακή περίοδο θα υπάρχει αυξημένος αριθμός εποπτικών επισκέψεων από τους εταίρους.

Υπενθυμίζεται πως βάσει κοινοτικών κανόνων η χώρα μας θα παραμείνει υπό εποπτεία έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων στήριξης που έχει λάβει.

Στην επιστολή του κ. Σεντένο αναφέρεται ότι «το Eurogroup έλαβε υπόψη του το λεγόμενο εργαλείο ‘ενισχυμένης εποπτείας όπως αυτό προτάθηκε από την Κομισιόν’».

Ο επικεφαλής του Eurogroup επιβεβαιώνει στην ίδια επιστολή, την οποία δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα, ότι ο στόχος που έχουν θέσει οι θεσμοί και η Αθήνα είναι να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών αποστολών (Staff Level Agreement) έως το επόμενο Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η Αθήνα πρέπει να επιταχύνει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης, όπου παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς πολύ λίγες από τις 88 εκκρεμότητες έχουν κλείσει.

Την Τετάρτη ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος έστειλε email στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ζητώντας επιτάχυνση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενόψει και της επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα.

Οι κρίσιμες αποφάσεις για το καθεστώς της μετα-Μνημονιακής περιόδου αναμένεται να ληφθούν στο Eurogroup του Ιουνίου, με τον κ. Σεντένο να σημειώνει πως το Eurogroup έλαβε υπόψη την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ζητήσει «διάδοχη συμφωνία», δηλαδή προληπτική γραμμή στήριξης.

Στη συνεδρίαση της Σόφιας ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε επίσης το αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο ενώ συζητήθηκε πώς οι εταίροι θα μπορούν να στηρίξουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος.

«Πραγματοποιήσαμε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με ορισμένα βασικά στοιχεία για να υποστηρίξουμε την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας και στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος» σημειώνεται στην επιστολή.

Δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Μ. Σπυράκη

«Με αυτή την επιστολή ο κ. Μάριο Σεντένο καταρρίπτει το νέο παραμύθι του Αλέξη Τσίπρα περί καθαρής εξόδου» δήλωσε η Μαρία Σπυράκη, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η χώρα θα βρίσκεται σε ενισχυμένη εποπτεία και μετά τον Αύγουστο.

«Η ΝΔ καλεί τον κ. Τσίπρα, αντί να εμπαίζει τους πολίτες, να τους ενημερώσει αναλυτικά για τις νέες περικοπές στις συντάξεις, τη μείωση του αφορολόγητου και τα υψηλά πλεονάσματα που έχει ήδη υπογράψει δεσμεύοντας την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.