Έρχεται νέα χαλάρωση για τα capital controls

Έρχεται νέα χαλάρωση για τα capital controls
Ενημερώθηκε: 05/05/17 - 16:37

Να χαλαρώσουν τα capital controls ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών που έχουν καταθέσει και μια σειρά αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», με έλεγχο στις εταιρείες διαχείρισης που προσπαθούν να αποκτήσουν την διαχείριση των ακινήτων.

Η Επιτροπή που καταθέτει την γνώμη της για τις εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι στα θέματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν ο ρόλος της εν λόγω Επιτροπής, η οποία σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών δυσχεραίνει, μεταξύ άλλων, τη γρήγορη αδειοδότηση.

Σε ό,τι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει τους όρους για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμβλυνση των ιδιαίτερα αυστηρών κριτηρίων, προκειμένου να δημιουργηθεί η δευτερογενής αγορά ενεργής διαχείρισης των προβληματικών δανείων.

Χαλάρωση των capital controls

Οι δανειστές ζητούν από την Τράπεζα της Ελλάδος, τις τράπεζες και την κυβέρνηση να προχωρήσουν στη σύνταξη ενός οδικού χάρτη χαλάρωσης των capital controls. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνικής Ένωση Τραπεζών έχει καταθέσει πρόταση στην οποία ζητά όταν κλείσει η τελική συμφωνία Αθήνας-δανειστών, το όριο ανάληψης των 420 ευρώ την εβδομάδα να αυξηθεί στα 500 ευρώ.

Ωστόσο, η εκροή καταθέσεων των τελευταίων μηνών έχει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, φρενάρει το εγχείρημα και δεν αποκλείεται να καθυστερήσει την αύξηση του ορίου.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση στο προσκήνιο

Στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου προβλέπεται, επίσης, η επιτάχυνση της εξυγίανσης των μικρών τραπεζών. Μάλιστα, καλείται η Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει άμεσα τον έλεγχο της κεφαλαιακής επάρκειας των μη συστημικών τραπεζών -το ζήτημα αφορά κυρίως την Attica Bank.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι η Attica Bank αναμένεται άμεσα να προχωρήσει στην ανακοίνωση της συμφωνίας της με ξένο fund, το οποίο θα αποκτήσει τη διαχείριση κόκκινων δανείων 1,074 δισ. ευρώ και θα καλύψει τις εναπομείνασες κεφαλαιακές της ανάγκες, ύψους 70 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι θα ξεχρεώσετε την εφορία σε 12 ή 24 δόσεις

Μέχρι και 4,5 χρόνια αναμονή για την επιστροφή φόρου

Τα 94 δισ. ευρώ τα χρέη στην εφορία φέρνουν «καταιγίδα» κατασχέσεων