Εξετάζουν το όριο πληρωμής σε μετρητά έως 200 ευρώ-Πέφτει η χρήση POS

ΑΑΔΕ και υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το το ενδεχόμενο να χαμηλώσει κι άλλο το όριο των συναλλαγών με
Ενημερώθηκε: 01/06/18 - 15:42

Και μπορεί από τη Δευτέρα 4 Ιουνίου να χαλαρώνουν κι άλλο τα capital controls και οι καταναλωτές να μπορούν να σηκώσουν μέχρι και 5.000 ευρώ το μήνα ανά τράπεζα, όμως η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών προβληματίζονται.

Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι περισσότερα μετρητά στην αγορά σημαίνει περισσότερες μαύρες συναλλαγές και περιορισμό στις ελεγχόμενες συναλλαγές μέσω POS, οι οποίες εμφανίζουν σημάδια κόπωσης από τις αρχές του έτους.

Για το λόγο αυτό,εξετάζουν το το ενδεχόμενο να χαμηλώσει κι άλλο το όριο των συναλλαγών που μπορούν να γίνονται με μετρητά στα 200 ή 300 ευρώ, από 500 ευρώ που είναι σήμερα κι αυτό για να πάρει τα πάνω του το πλαστικό και να μην επεκταθεί η παραοικονομία.

Οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα εκτοξεύτηκαν στα ύψη καθώς από 13 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2015 έφθασαν στα 26,5 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2017, με αποτέλεσμα ακόμα και για ένα πακέτο τσιγάρα οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν κάρτα. 

Την ίδια ώρα όμως, πολλοί καταστηματάρχες και επαγγελματίες έκαναν περισσότερα παζάρια με τους πελάτες τους προκειμένου να πληρωθούν με μετρητά και να μην κόψουν καθόλου απόδειξη ή να κόψουν απόδειξη για πολύ μικρότερο ποσό.

Οι αρχές έχουν διαπιστώσει ότι από τις 650.000 επιχειρήσεις που έχουν POS περίπου το 30% δεν το χρησιμοποιούν.