Καμπανάκι από την Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία

Καμπανάκι από την Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία
Ενημερώθηκε: 12/07/18 - 14:54

Προς τα κάτω αναθεώρησε η Κομισιόν τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ του 2018 και του 2019 στην Ευρωζώνη παράπλευρη απώλεια του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ εναντίον της Κίνας. Οσο κι αν δεν άλλαξε τις εκτιμήσεις της για την Ελλάδα, είναι προφανές ότι η ούτως ή άλλως εύθραυστη ελληνική οικονομία δεν μπορεί να μείνει τελικά ανεπηρέαστη.

Σύμφωνα με τις θερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα «τρέξει» φέτος με ρυθμούς 2,1% αντί 2,3% που προέβλεπε την άνοιξη κι αυτό που πρέπει να προβληματίσει ιδιαιτέρως είναι ότι οι «ατμομηχανές» έχουν τις μεγαλύτερες αναθεωρήσεις: Γερμανία 1,9% αντί 2,3%, Γαλλία 1,7% αντί 2%, Ιταλία 1,3% αντί 1,5%, ενώ ακόμα και η Ιρλανδία, που έπιασε πέρσι επίδοση 7,8% θα «φρενάρει» στο 5,6% έναντι πρόβλεψης για 5,7%.

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, παρόλο που οι πρόσφατες ισχυρές οικονομικές επιδόσεις αποδείχθηκαν ανθεκτικές, οι προβλέψεις εξακολουθούν να υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους δυσμενέστερων εξελίξεων, οι οποίοι έχουν αυξηθεί από την άνοιξη. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι το παραπάνω βασικό σενάριο των αναθεωρημένων προβλέψεων προϋποθέτει μη περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων. Σε περίπτωση που αυξηθούν οι εντάσεις, θα επηρεάσουν αρνητικά το εμπόριο και τις επενδύσεις και θα μειώσουν την ευημερία σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Στους άλλους κινδύνους περιλαμβάνεται η δυνητική αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών που συνδέεται, μεταξύ άλλων, με γεωπολιτικούς κινδύνους.

Και πού βρίσκεται η Ελλάδα μέσα σε όλα αυτά; Το βασικό σενάριο παραμένει για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% φέτος και 2,3% το 2019, αλλά θα πρέπει να σταθεί κανείς σε δύο διαπιστώσεις της Κομισιόν: 1) η κατανάλωση έμεινε σχεδόν μηδενική, με αποτέλεσμα να μη συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ του πρώτου 3μήνου 2) οι επενδύσεις «βούτηξαν» με αποτέλεσμα να «κουρέψουν» τη δυναμική του ΑΕΠ κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες. 

Πηγή: iefimerida.gr