Κλειδώνει το Eurogroup με προαπαιτούμενα-φωτιά για την ελληνική τσέπη

 
Κλειδώνει σήμερα στο Eurogroup η έξοδος από τα μνημόνια με πολυετή λιτότητα, μικρές υποσχέσεις για το ελληνικό χρέος  και 88 προαπαιτούμενα "φωτιά"

Ενημερώθηκε: 21/06/18 - 11:34

Σε ένα σχετικά προδιαγεγραμμένο Eurogroup για γερά νεύρα μπαίνει σήμερα στις 16.00 ώρα Ελλάδας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι επιδιώξεις είναι δύο: Μια μικρή παρέμβαση στο χρέος, εφόσον καθοριστική δεν φαίνεται να γίνεται και το άλλο, που είναι άγνωστο αν θα δημοσιοποιηθεί, θα περιγράφει τη λίστα των υποχρεώσεων της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια βάσει της οποίας θα διενεργείται η τρίμηνη εποπτεία.

Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν

Το Bloomberg πάντως, τονίζει από χθες ότι το μέλλον της χώρας μετά το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα έχει και πολύ μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με το παρόν, δηλαδή με το καθεστώς του μνημονίου.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχοντας ολοκληρώσει και τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης περιμένει απόψε ένα καλό αποτέλεσμα για το χρέος. Αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές. Και αυτό προκύπτει και από την (βλέπε παρακάτω).

Παρούσα στη συνεδρίαση που γίνεται στο Λουξεμβούργο θα είναι και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Κόλαφος η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν

Από χθες η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι κόβονται οι συντάξεις από 01/01/2019 και μειώνεται το αφορολόγητο από το 2020, εξουθενώνοντας κι άλλο τους συνταξιούχους και τους φορολογούμενους.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στο επίμαχο σημείο: «Στο πεδίο της προσαρμογής, το πακέτο αποτελείται από μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό που θα αποδώσει 1% του ΑΕΠ το 2019 η οποία θα ακολουθηθεί από μείωση του αφορολόγητου για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης το 2020».

Επίσης, στην έκθεση συμμόρφωσης αναφέρεται ότι η Ελλάδα υλοποίησε και τα 88 προαπαιτούμενα που απαιτούσε η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Το πρόγραμμα του ESM είναι σε τροχιά ανοίγοντας το δρόμο για την τελευταία εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα ενός ποσού απαιτούμενου να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης καθώς και ενός ποσού για το χτίσιμο του μαξιλαριού διαθεσίμων.

Πάντως, στην έκθεση συμμόρφωσης δεν συμπεριλαμβάνεται έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Επίσης, προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των αντικειμενικών αξιών, άρα και νέες ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ μέσα στην επόμενη διετία, σύμφωνα με την Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν

Διαβάστε εδώ την έκθεση συμμόρφωσης