Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη έξοδος του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές για το 2026, με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 51 δισ. ευρώ, ενώ η απόδοση του ομολόγου ορίστηκε στο 3,47% και το κουπόνι στο 3,375%.
Η έκδοση αναμένεται να αντλήσει 4 δισ. ευρώ, καλύπτοντας περίπου το 50% του φετινού δανειακού προγράμματος της χώρας. Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον οδήγησε σε χαμηλό επιτόκιο για το ελληνικό δημόσιο, παρά την αξιολόγηση της Ελλάδας (BBB) χαμηλότερη από αυτή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Α+), το οποίο άντλησε χθες 4 δισ. ευρώ με 10ετές ομόλογο απόδοση 3,125%.
Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι τράπεζες BofA Securities, BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan και Morgan Stanley. Η Ελλάδα προγραμματίζει να αντλήσει συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ το 2026, ενώ για φέτος έχουν προγραμματιστεί και πρόωρες αποπληρωμές δημόσιου χρέους ύψους 8,8 δισ. ευρώ.