Μία Βουλγάρα, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υποψήφια της Ε.Ε. για τη διαδοχή της Λαγκάρντ

Μία Βουλγάρα, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υποψήφια της Ε.Ε. για τη διαδοχή της Λαγκάρντ
Ενημερώθηκε: 03/08/19 - 04:22

Ηγεσία ΔΝΤ: Η Βουλγάρα, διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, κέρδισε τελικά το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο μοναδικός τελικός συνυποψήφιος, ο Ολλανδός πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τη συνεχάρη για τη νίκη της.

Χρειάστηκαν περισσότερες από 12 ώρες συζητήσεων και ψηφοφοριών μέχρι τα 28 κράτη μέλη να επιλέξουν την Ευρωπαία υποψήφια για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ανέκαθεν το υψηλότερο πόστο στο ΔΝΤ καταλάμβανε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η απερχόμενη επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η Γκεοργκίεβα εξασφάλισε το 56% των ψήφων, που αντιστοιχούν στο 57% του πληθυσμού της Ε.Ε., με τον Ντάισελμπλουμ να αποσπά τη στήριξη του 44% των χωρών και του 43% του πληθυσμού.

Νωρίτερα, ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Όλι Ρεν, και η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας, Νάντια Καλβίνο, είχαν αποσύρει τις υποψηφιότητές τους.