Μητσοτάκης: Αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής - Θα τηρηθούν οι στόχοι για το πλεόνασμα

 
Μητσοτάκης: Αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής - Θα τηρηθούν οι στόχοι για το πλεόνασμα

Ενημερώθηκε: 13/07/19 - 15:15

Σύσκεψη για την οικονομία: Δυό ώρες κράτησε η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συζητήθηκαν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης και η δημοσιονομική αποτύπωση του τρέχοντος και του επόμενου έτους.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, οι υφυπουργοί κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, Γιώργος Ζαββός και Θόδωρος Σκυλακάκης, συζητήθηκαν εκτενώς οι μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις το τριήμερο 20-22 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτελούν βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης με στόχο την ισχυρή ανάπτυξη και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας».

Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε ότι «η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Κλάους Ρέγκλινγκ

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν σταλεί τα πρώτα μηνύματα από τους Ευρωπαίους προς τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, σχετικά με τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αρχικά, ο - μιλώντας τη Δευτέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup- είχε τονίσει ότι αυτός ο στόχος αποτελεί θεμέλιο λίθο του προγράμματος και είχε σημειώσει ότι δεν βλέπει πώς μπορεί να επιτευχθεί βιωσιμότητα του χρέους χωρίς αυτό.

Δύο ημέρες αργότερα, η Αγκελα Μέρκελ συμφώνησε με αυτή τη θέση. «Δεν βλέπω λόγο για αλλαγές», ήταν ουσιαστικά η τοποθέτηση της καγκελαρίου της Γερμανίας, όταν ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα. «Οι υπουργοί Οικονομικών ήδη ανακοίνωσαν ότι κατ’ αρχάς παραμένει το πλαίσιο των προϋποθέσεων», είχε δηλώσει ακόμη.