Ο Σόιμπλε ξαναχτύπησε χωρίς να εντυπωσιάσει! Αντίθετος στην εκδοσή κορονοομολόγων

Ο Σόιμπλε ξαναχτύπησε χωρίς να εντυπωσιάσει! Αντίθετος στην εκδοσή κορονοομολόγων
Ενημερώθηκε: 04/04/20 - 20:41

Κορονοϊός - Σόιμπλε: Δεν έκανε εντύπωση σε κανέναν η τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την εκδοσή ομολόγων κορονοϊού για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Όπως, ίσως όλοι θα ανέμεναν, ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γρμανίας, της Bundestag, εκφράζει κάθετα την αντίθεσή του στην εκδοση αυτών των ομολόγων, που ζητούν πολλές χώρες της Ε.Ε., σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit.

«Ο περιορισμός της -αναγκαίας- συζήτησης (για τη βοήθεια των πληττομένων χωρών) σε ένα εργαλείο δεν οδηγεί στην επίτευξη του στόχου, ιδίως όταν αναζωπυρώνεται μόνο από ισχυρογνωμοσύνη μία παλιά διαμάχη. Ακόμη και στην κρίση, θα πρέπει όποιος παίρνει τις αποφάσεις να αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις πιθανές συνέπειες. Αυτό δεν θα συνέβαινε πλέον με τα κοινά χρέη. Τα ομόλογα κορονοϊού δεν θα καθιστούσαν την Ευρώπη ισχυρότερη αλλά πιο αδύναμη», τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών.

Βέβαια για μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκαλεί η άρνησή του αυτή ζητά «τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη» στην Ευρώπη.

«Η απόρριψη των ομολόγων κορονοϊού δεν αποτελεί ένδειξη έλλειψης αλληλεγγύης», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, αντίθετα πρόσθεσε πως «πρέπει να προσφερθεί η μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη, αφού μόνο έτσι θα μπορέσει η Ευρώπη να ξεπεράσει αυτήν την κρίση».

«Αν τα πράγματα δεν πάνε ξανά καλύτερα για τους άλλους, μακροπρόθεσμα θα πάνε σαφώς χειρότερα και για μας», προειδοποίησε.

Τώρα, το θέμα είναι «οι πληττόμενες χώρες της ΕΕ να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα, με τους κατά το δυνατόν ίδιους και χαμηλούς τόκους για την καταπολέμηση της κρίσης. Θα πρέπει να αυξηθεί ο υφιστάμενος όγκος του Ταμείου Διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και να αναλάβουν τις ευθύνες τους η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», σημείωσε ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ