Ορόσημο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για την τουριστική σεζόν

 
παραλία ξαπλώστρα

Ενημερώθηκε: 09/06/22 - 10:29

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Ο τουρισμός, εξακολουθεί να αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρα μας. Η αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος αποτελεί κλειδί για μια επιτυχημένη τουριστική σεζόν. Το φετινό καλοκαίρι, επαγγελματίες του κλάδου ευελπιστούν σε ένα καλύτερο - από άποψη εσόδων -καλοκαίρι , το οποίο να πλησιάζει αυτό του 2019, δηλαδή πριν την έλευση της πανδημίας.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα αποτελέσει ένδειξη για την πορεία των φετινών τουριστικών εσόδων.

Στις προτιμήσεις των εκδρομέων για απόδραση του Αγίου Πνεύματος, είναι ψηλά οι δημοφιλείς προορισμοί. Ενδεικτικά, η πληρότητα στις Κυκλάδες και τα νησιά του Αργοσαρωνικού φτάνει το 90%. Ανάλογη φαίνεται ότι θα είναι η πληρότητα και για την μετέπειτα περίοδο των διακοπών, παρά την τάση μείωσης των ημερών που κλείνουν οι Έλληνες, γιατί θα είναι σημαντικά αυξημένος ο εξωτερικός τουρισμός.

Εφέτος, λόγω του ακριβότερου μεταφορικού κόστους, στις προτιμήσεις πολλών είναι και οι κοντινοί χερσαίοι προορισμοί.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στους top προορισμούς, αν και οι τιμές των καταλυμάτων είναι κατά μέσο όρο 30% αυξημένες συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζεται υψηλή πληρότητα, τόσο στα ξενοδοχεία όσο και σε σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Εφέτος, πολλοί θα είναι εκείνοι που θα κλείσουν νωρίτερα τις διακοπές τους, φοβούμενοι μια περαιτέρω αύξηση των τιμών των καταλυμάτων εξαιτίας του πληθωρισμού.

Η διαμονή στις διακοπές μας είναι το πρώτο και το βασικότερο. Οι εκδρομείς γνωρίζουν ότι λόγω του πληθωρισμού, θα επιβαρυνθούν παραπάνω με έξοδα για διαμονή. Προκειμένου να κάνουν εξοικονόμηση του budget που διαθέτουν για μια σύντομη εξόρμηση, είναι πιθανό να μειώσουν τις δαπάνες τους για φαγητό ή άλλου είδους δραστηριότητες.

Τις επόμενες ημέρες, πρόκειται να ανοίξει και η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού, που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την 1η Αυγούστου 2022. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 35 εκατομμύρια, είναι δηλαδή αυξημένος κατά 5 εκατ. ευρώσυγκριτικά με πέρυσι, κίνηση που κρίθηκε αναγκαία, δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτό θα διευκολύνει τους δικαιούχους ώστε να μειωθούν τα έξοδα συμμετοχής τους. Επίσης πρόκειται να δοθούν υψηλότερα ποσά στα ξενοδοχεία, γεγονός που θα αποτελέσει κίνητρο για μεγαλύτερη συμμετοχή καταλυμάτων στο πρόγραμμα.

(Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ