Panama Papers: Κρύβεται θησαυρός για παράνομες δοσοληψίες Ελλήνων πολιτικών

Panama Papers: Κρύβεται θησαυρός για παράνομες δοσοληψίες Ελλήνων πολιτικών
Ενημερώθηκε: 18/04/17 - 12:41

Πριν από ένα χρόνο οι αποκαλύψεις των Panama Papers ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ οδήγησαν και τον Πρωθυπουργό της Ισλανδίας Σιγκμουρντ Γκουλάουγκσον σε παραίτηση. Μεταξύ των χωρών που είδαν να «ανθούν» στις offshore του Παναμά βρισκόταν και η Ελλάδα.

Τα στοιχεία που βάραιναν πάνω απο 400 Έλληνες και 223 εταιρείες που συνδέονται με Έλληνες ήταν καταιγιστικά με τις Αρχές να κινητοποιούνται για να εντοπίσουν τον... «ξεχασμένο» πλούτο και πλέον ζτούν βοήθεια από τον Παναμά, καθώς οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει στη χώρα μας, φαίνεται πως έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Στις αρχές του Απριλίου, κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων που αποτελούνταν από τους Παναγιώτη Αθανασίου, Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστο Ντζούρα, βρέθηκε στη Χάγη, για να συναντηθεί με τον γενικό εισαγγελέα του Παναμά.

Οι Ελληνες εισαγγελείς ζήτησαν συγκεκριμένα στοιχεία από τις Αρχές του Παναμά, τα οποία θα τους επιτρέψουν να ανοίξουν συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Πρόκειται για λογαριασμούς που συνδέονται με υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Για τους εισαγγελείς υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι μέσω αυτών των λογαριασμών ενδέχεται να χρηματίστηκαν Ελληνες αξιωματούχοι.

Τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερευνητών Δημοσιογράφων είναι περισσότερα από 11 εκατομμύρια και αφορούν 214.448 offshore εταιρείες. Πρόκειται για τις υπεράκτιες εταιρείες οι οποίες ιδρύθηκαν στον Παναμά, από το γραφείο των δικηγόρων Μοσάκ και Φονσέκα, το τέταρτο μεγαλύτερο γραφείο σύστασης εταιρειών offshore στον κόσμο.

Τη βεβαιότητα ότι τα Panama Papers κρύβουν έναν «θησαυρό» πληροφοριών για τις παράνοµες δοσοληψίες και δραστηριότητες Ελλήνων πολιτικών εκφράζει ο Ελληνοαµερικανός δηµοσιογράφος και συντάκτης της εφημερίδας «Miami Herald» Νικ Νεχαµάς µε δηλώσεις του στη Realnews.

Ο συντάκτης της εφηµερίδας «Miami Herald» που βραβεύτηκε την περασµένη εβδοµάδα µε Πούλιτζερ τονίζει, οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να εντείνουν τις έρευνές τους και να θεσµοθετήσουν αυστηρότερους κανόνες και ελέγχους για τις υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών συµφερόντων, που περιλαµβάνονται στα Panama Papers.

«Είµαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλά ακόµα που µπορούν να βρεθούν στα Panama Papers για τους διεφθαρµένους πολιτικούς στην Ελλάδα. Σε αυτή την τεράστια βάση δεδοµένων υπάρχουν τόσα πολλά ονόµατα Ελλήνων. Για εµένα αυτό δεν είναι τυχαίο. ∆υστυχώς στην Ελλάδα, επί πάρα πολλά χρόνια, βασιλεύουν τόσο η φοροδιαφυγή όσο και η διαφθορά και γι’ αυτό δεν ήταν έκπληξη που τόσοι Ελληνες εµπλέκονται σε offshore εταιρείες», δηλώνει στην «R» ο Ν. Νεχαµάς.

Εντυπωσιακές αποκαλύψεις
Ο 28χρονος δηµοσιογράφος συνεργάστηκε µε τη ∆ιεθνή Οµοσπονδία Ερευνητών ∆ηµοσιογράφων (ICIJ) για την υπόθεση των Panama Papers από τον περασµένο Απρίλιο. Η έρευνά του οδήγησε σε εντυπωσιακές αποκαλύψεις και έδειξε την ευκολία που υπάρχει στην ίδρυση των offshore εταιρειών, αλλά και στην απόκρυψη χρηµάτων που προέρχονται από παράνοµες και εγκληµατικές δραστηριότητες.

Μεταξύ άλλων, ο Νεχαµάς αποκάλυψε πως ένας Ιταλός επιχειρηµατίας απέκρυψε από τις φορολογικές Αρχές συνολικά 48 εκατοµµύρια δολάρια, κάνοντας εικονικές αγοραπωλησίες ακινήτων, αλλά και ότι ένας κατάσκοπος της Βενεζουέλας κατάφερε να ιδρύσει υπεράκτια εταιρεία το 2011, ενώ βρισκόταν ήδη σε φυλακή των ΗΠΑ!

Για τα ρεπορτάζ του η «Miami Herald» και ο Ν. Νεχαµάς µοιράστηκαν το βραβείο Πούλιτζερ Επεξηγηµατικού Ρεπορτάζ, το οποίο απονεµήθηκε την περασµένη ∆ευτέρα.

«Φυσικά, οι υπεράκτιες εταιρείες µπορούν να χρησιµοποιηθούν και για σκοπούς που δεν είναι παράνοµοι. Ωστόσο, η έρευνά µας έδειξε ότι είναι πολύ εύκολο και πολύ διαδεδοµένο να χρησιµοποιούνται από διεφθαρµένους πολιτικούς, από εγκληµατίες και από άτοµα που θέλουν να φοροδιαφύγουν», λέει ο Ν. Νεχαµάς.

Σύµφωνα µε τον δηµοσιογράφο, ο µόνος τρόπος που υπάρχει ώστε να σταµατήσει το «πάρτι» της παρανοµίας που έχει στηθεί γύρω από τις offshore είναι η ένταση των ελέγχων και η δηµιουργία ενός νέου πλαισίου αυστηρών κανονισµών. «Ολος ο κόσµος ξέρει για τις offshore, αλλά όχι για τους πραγµατικούς ιδιοκτήτες τους και για τα χρήµατα που διαχειρίζονται. Πιστεύω πως και στην Ελλάδα υπάρχει τρόπος να υπάρξουν αποκαλύψεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι και πόσο θα πληρώσουν το «μαχαίρι» 40% στις συντάξεις

Οι απαιτήσεις της Λαγκάρντ για την συμμετοχή του ΔΝΤ

Ποιες θα είναι οι πιο δυνατές οικονομίες το 2050