Οι απαιτήσεις της Λαγκάρντ για την συμμετοχή του ΔΝΤ

«Πυθία» η Λαγκάρντ για χρέος και συμμετοχή ΔΝΤ
Ενημερώθηκε: 18/04/17 - 09:23

«Πυθία» για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα εμφανίστηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που θέτει σαν κύρια προϋπόθεση το ελληνικό χρέος. Η ισχυρή κυρία του Ταμείου τόνισε την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, άλλα παράλληλα σημείωσε πως η βοήθεια του ΔΤΝ προς την Αθήνα θα μπορούσε να είναι και μέσω παροχής τεχνογνωσίας και οχι χρημάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το Ταμείο θα συμμετέχει στο πρόγραμμα η κυρία Λαγκάρντ εξηγεί ότι «αυτό είναι εφικτό αν νομοθετηθούν και εφαρμοστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αν αναδιαρθρωθεί το χρέος προκειμένου να συμβαδίζει με την ανάλυση χρέους. Και για το πρώτο (σ.σ. τις μεταρρυθμίσεις) έχουμε δει πρόοδο.

Διευκρινίζει, επίσης, ότι το ύψος της οικονομικής δέσμευσης του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητα η σημαντικότερη συνεισφορά του Ταμείου. «Είναι περισσότερο η πειθαρχία, η ακεραιότητα και η εξείδικευσή μας μετά από τόσα χρόνια που έχουν μεγαλύτερη αξία για τους Ευρωπαίους» προσθέτει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Για να γίνει ακόμα πιο σαφές το τι ζητά το ΔΝΤ η κυρία Λαγκάρντ στην ερώτηση αν το Ταμείο δεν θα συμμετέχει χωρίς προηγούμενη αναδιάρθρωση του χρέους απαντά: Αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και στη βάση λογικών παραμέτρων δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα».

Προσθέτει, δε, ότι ο βαθμός της αναδιάρθρωσης θα καθοριστεί από την αναλυσή βιωσιμότητας του χρέους «αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι ένας βαθμός αναδιάρθρωσης είναι απαραίτητος».

Κληθείσα να τοποθετηθεί για το αν υπάρχει σύγκληση στις θέσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για το μακροπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα η Κριστίν Λαγκάρντ επαναλαμβάνει ότι η χρηματοδότηση από το Ταμείο βασίζεται τόσο στο δημοσιονομικό «μονοπάτι» όσο και στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

«Μακροπρόθεσμα πιστεύουμε ότι ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% είναι λογικό δεδομένου του τι έχει περάσει η ελληνική οικονομία και δεδομένης της ικανότητας των Ελλήνων να μεταρρυθμίζουν. Αν οι Ευρωπαίοι κρίνουν διαφορετικά, τότε θα πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να χτίσουμε πάνω σε αδικαιολόγητα μακροοικονομικά πλαίσια.

Απαντώντας, τέλος, στην ερώτηση γιατί το ΔΝΤ καθυστερεί σε σχέση με τους Ευρωπαίους να πάρει μια απόφαση για την Ελλάδα η κυρία Λαγκάρντ εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει γιατί αφενός θέλουμε ισχυρές μεταρρυθμίσεις «και σε αυτό πλησιάζουμε, η ομάδα μας θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί και να βάλει τα πράγματα στο χαρτί ώστε να υπάρξει μια δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις πλευρές» και αφετέρου θέλουμε ένα χρέος που να είναι βιώσιμο «και γι' αυτό θα χρειαστεί η αναδιάρθρωση. Δεν το έχουμε ακόμα αυτό και η συζήτηση αυτή χρειάζεται να ολοκληρωθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες θα είναι οι πιο δυνατές οικονομίες το 2050

Έτσι μπορεί να ρυθμιστεί το στεγαστικό σας δάνειο

Μέσα σε 2 χρόνια οι πλούσιοι στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 450%