Πώς η ημερομηνία του Πάσχα επηρεάζει τις τιμές των αμνοεριφίων και την ζήτηση

 
Πώς η ημερομηνία του Πάσχα επηρεάζει τις τιμές των αμνοεριφίων και την ζήτηση

Ενημερώθηκε: 12/04/24 - 16:35

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Η ζήτηση για αμνοερίφια, που είναι το βασικό εορταστικό έδεσμα του Πάσχα, συνήθως αυξάνεται πρώτα στις χώρες όπου γιορτάζεται το καθολικό Πάσχα, όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία κλπ.

Ως αποτέλεσμα όταν το Καθολικό Πάσχα συμπίπτει ή είναι κοντά στο Ορθόδοξο, μπορεί να προκύψει έλλειψη σε αμνοερίφια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών λόγω της αυξημένης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προηγούμενων χρόνων είναι η αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές προς την Ισπανία ελληνικών προϊόντων όπως αρνί και κατσίκι κατά την περίοδο του Καθολικού Πάσχα, που ώθησαν τις τιμές στην ελληνική αγορά προς τα πάνω. Η εικόνα φέτος ωστόσο προβλέπεται διαφορετική σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου για μια σειρά λόγων.  

Tι αναμένεται στην αγορά από άποψη τιμών για το φετινό Πάσχα;

Η μεγαλύτερη απόσταση εφέτος μεταξύ τουΚαθολικού και του Ορθόδοξου Πάσχα μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα των τιμών και στην αποφυγή απότομων αυξήσεων στα αμνοερίφια, επισημαίνει στο thepressroom.gr ο κ. Χρήστος Τσάκωνας, Διευθυντής Πωλήσεων της ΝΑΝΟΣ ΑΕΒΕβιομηχανίας που δραστηριοποιείται στηνεπεξεργασία και την τυποποίηση κρέατος. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι εφέτος δεν θα έχουμε αυτό που ζήσαμε πρόπερσι όπου σημειώθηκε σχεδόν 40% αύξηση στα αμνοερίφια.

Οι παραγωγοί και οι έμποροι έχουν περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούν και να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση χωρίς την αίσθηση επείγουσας ανάγκης που προκαλούν οι πιο κοντινές ημερομηνίες του Πάσχα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο ισορροπημένη προσφορά και ζήτηση, αποφεύγοντας τις απότομες αυξήσεις στις τιμές που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενα έτη. 

Άγνωστο όμως πρόσθετο παράγοντα που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την προσφορά αμνοεριφίων και κατά συνέπεια τις τιμές, είναι οι εκτεταμένες φυσικές καταστροφές του Θεσσαλικού κάμπου και γενικά η κλιματική αλλαγή.

Πώς θα διαμορφωθεί η εγχώρια ζήτηση το φετινό Πάσχα;

Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι επίσης το γεγονός ότι εφέτος τον χειμώνα οι καιρικές συνθήκες ήταν θερμότερες του αναμενόμενου, γεγονός που οδήγησε στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στην εξοικονόμηση χρημάτων για τους καταναλωτές τα οποία μπορούν να κατευθυνθούν στην κατανάλωση άλλων αγαθών.

Άλλος ένας παράγοντας που θα οδηγήσει σε τόνωση της ζήτησης εφέτος είναι το γεγονός ότι όταν το Πάσχα πέφτει αργά, επηρεάζεται από την ανοιξιάτικη διάθεση, τον αυξημένο υπαίθριο οβελίακαι την τάση για μεγαλύτερη κατανάλωση.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ