Προς παράταση των δηλώσεων

Προς παράταση των δηλώσεων
Ενημερώθηκε: 22/06/16 - 07:45

Όλο και περισσότερο πιθανό εμφανίζεται το ενδεχόμενο να παραταθεί κατά 2 με 3 εβδομάδες η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα η οποία λήγει στο τέλος του μήνα.

Ως τώρα, οι φορολογικές δηλώσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί από τους φορολογούμενους φυσικά πρόσωπα, ανέρχονται σε 3,4 εκατομμύρια όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν έχουν υποβληθεί ακόμα μέσω του διαδικτύου περί τις 2,7 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις όπως επίσης και ότι και κατά τις 8 ημέρες που απομένουν έως την κανονική λήξη της προθεσμίας (δηλαδή ως το τέλος του τρέχοντος μηνός και ενώ βάσει νόμου έπρεπε η υποβολή να κλείσει στο τέλος Απριλίου) θα έπρεπε να υποβάλλονται καθημερινώς περί τις 225.000 δηλώσεις.

Πρόκειται για ένα μέγεθος αρκετά μεγάλο όπως κρίνεται για τις αντοχές του συστήματος TAXISnet. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν θεωρείται καθόλου ασφαλές το ότι το ηλεκτρονικό σύστημα "αντέχει" να σηκώσει έναν τέτοιο αριθμό δηλώσεις ημερησίως. Μάλιστα, ταυτόχρονα με τα φυσικά πρόσωπα, τις φορολογικές δηλώσεις τους υποβάλλουν και οι επιχειρήσεις εξέλιξη που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στο TAXISNET καθώς επιβαρύνει περαιτέρω την πλατφόρμα του συστήματος.

Εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι δεν θα αντέξει το σύστημα TAXISNET τον σημαντικό όγκο των δηλώσεων που έχουν απομείνει μέσα στις λίγες ημέρες που μένουν ως την εκπνοή της προβλεπόμενης προθεσμίας, τότε ασφαλώς το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει να δώσει μια παράταση της προθεσμίας υποβολής στο TAXISNETτων φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία. Διαφορετικά, θα πρέπει σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα νοικοκυριά να επιβάλει τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου και η πρώτη δόση του φόρου, εφόσον προκύπτει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει και προκειμένουν να μην υπάρξει διαταραχή του ρθυθμού της εισροφής των φορλογικών εσόδων ότι η όποια παράταση δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 2 με 3 εβδομάδων.

Παρότι στο υπουρφγείο Οικονομικών επισήμως αποκλείουν το ενδεχόμενο παράτασης, επειδή πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία και προκειμένου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, ο κίνδυνος να μπλοκάρει το Taxisnet τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου από δηλώσεις φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων (ΦΠΑ ΦΜΥ, κ.λπ.) είναι ορατός.