«Προσγειώνει» ο Ρέγκλινγκ το αφήγημα της Κυβέρνησης: Πολύ αυστηρή επιτροπεία μετά τα μνημόνια

Ρέγκλινγκ: Η εποπτεία μετά τα μνημόνια, στην περίπτωση της Ελλάδας θα είναι πιο αυστηρή και εκτενής, «εύθραυστη» η πρόσβαση τις χώρας στις αγορές
Ενημερώθηκε: 12/06/18 - 22:10

Η εποπτεία μετά τα μνημόνια, στην περίπτωση της Ελλάδας θα είναι πιο αυστηρή και εκτενής, σε σύγκριση με άλλες χώρες, δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ,αλλά δεν στάθηκε μόνο εκεί.  

Ο επικεφαλής του ESM, μιλώντας σε εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου, προειδοποίησε ότι είναι ακόμη «εύθραυστη» η πρόσβαση τις χώρες μας στις αγορές και ότι η χώρα μας είχε προβλήματά της ήταν μεγαλύτερα από άλλες που χτυπήθηκαν από την κρίση και χάθηκε χρόνος στην αρχή του 2015.

Παρόλα αυτά, δήλωσε ευτυχής γιατί η Ελλάδα έχει αποδειχθεί αξιόπιστος εταίρος τους τελευταίους μήνες και χρόνια, σημειώνοντας την ομαλή εξέλιξη της τρίτης αξιολόγησης, κάτι που βοήθησε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Προειδοποίησε όμως ότι η πρόσβαση της χώρας μας στις αγορές παραμένει εύθραυστη. «Ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σημαίνει πλήρη δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις. Ομως, ακόμη κι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό στην περίπτωση της Ελλάδας. Η πρόσφατη αναστάτωση στις αγορές, για λόγους εκτός ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης, είχε αρνητικό αντίκτυπο στα ελληνικά spread. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό, είναι να συνεχιστεί η δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις, κάτι που δίχως αυτό η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, πόσο μάλλον να τις διατηρήσει», εξήγησε ο Ρέγκλινγκ.

Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή περίοδο, υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα η εποπτεία θα είναι πιο αυστηρή και εκτενής, σε σύγκριση με άλλες χώρες.

«Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο σημαντικό είναι μια χώρα να εμμείνει στη μεταρρύθμιση της οικονομίας, ακόμη κι όταν δεν εξαρτάται πλέον από το ρευστό του ESM. Οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να είναι επώδυνες αρχικά. Ομως, είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστούν προβλήματα και να οδηγηθεί η χώρα και ο λαός πίσω σε μια υγιή κατάσταση, με καλή ανάπτυξη και υψηλή απασχόληση. Θα ήταν κοντόφθαλμη η μη πραγματοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Οπως και κάθε άλλη χώρα, η Ελλάδα θα υπόκειται σε τακτική εποπτεία. Ομως, καθώς η Ελλάδα ζητά σημαντική περαιτέρω ελάφρυνση χρέους από κάθε άλλη χώρα στην ευρωζώνη, η εποπτεία θα είναι πιο αυστηρή και περισσότερο εκτενής»