Στοπ έως το τέλος του 2018 το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ

Τι σημαίνει τελικά η κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ;
Ενημερώθηκε: 29/08/18 - 19:30

Εδώ και καιρό , από το 2016 ήταν προμελετημένη η απόφαση της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την κατάργηση του 500ευρου.

Τότε πολλοί είχαν πάει στην τράπεζα να "σπάσουν" το χαρτονόμισμα , το οποίο κρύβεται σε σεντούκια και στρώματα και μάλιστα οι τράπεζες έπαιρναν και προμήθεια, καθώς δεν είχε γίνει κατανοητό το τι σημαίνει κατάργηση και επικρατούσε πανικός.

Ας σημειώσουμε εδώ λοιπόν ότι και σήμερα όταν λέμε κατάργηση εννοούμε ότι σταματάει η εκτύπωση νέων μωβ χαρτονομισμάτων, αλλά όσα παραμείνουν, δεν χάνουν την αξία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Κατά τ άλλα όπως εξήγγειλε την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα θα αναστείλει την παραγωγή και τη διάθεση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, απόφαση η οποία συνδέεται, όπως ανέφερε, με τους «φόβους ότι αυτό το χαρτονόμισμα ενδέχεται να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξήγησε ότι τα ήδη κυκλοφορούντα χαρτονομίσματα «μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται» για πληρωμές.

Η έκδοση των 500ευρων θα διακοπεί προς τα τέλη του 2018, όταν τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ της σειράς Europa θα εισαχθούν στην κυκλοφορία. Τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα από 5 έως 200 ευρώ, θα συνεχίσουν να τυπώνονται κανονικά.

Το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ, όπως και οι άλλες ονομαστικές αξίες των τραπεζογραμματίων ευρώ, θα διατηρούν πάντα την αξία τους και μπορούν να ανταλλάσσονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος για απεριόριστο χρονικό διάστημα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπάρχουν βέβαια έντονες αντιρρήσεις της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας,στην οποία οι περισσότεροι πληρώνουν με μεγάλα χαρτονομίσματα και υποστηρίζουν ότι η ενέργεια αυτή δεν πρόκειται να περιορίσει την εγκληματική δραστηριότητα αλλά αντιθέτως θα παραβιάσει ατομικές ελευθερίες και θα μειώσει το ποσό των μετρητών σε κυκλοφορία.

«Το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο ως όργανο για παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε πρόσφατα ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ξεκαθαρίζοντας πως με την κατάργηση του 500ευρου «ο κόσμος θα συνεχίσει να αποταμιεύει τα χαρτονομίσματα των 200 ευρώ», σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Journal