Τα τελευταία 82 προαπαιτούμενα που υπολείπονται-Ποιους θα χτυπήσουν

Τα τελευταία 82 προαπαιτούμενα που υπολείπονται-Ποιους θα χτυπήσουν
Ενημερώθηκε: 05/01/18 - 08:43

Κάθε αξιολόγηση είναι και ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Αλλά ο δρόμος προς την έξοδο έχει στρωμένα ακόμα δεκάδες προαπαιτούμενα που περιμένουν να υλοποιηθούν. Ο μαγικός αριθμός για να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση μέχρι το αργότερο αρχές Ιουνίου είναι τα 82 προαπαιτούμενα.

Σε αυτά τα τελευταία προαπαιτούμενα βρίσκονται αρκετά φορολογικά μέτρα, καθώς θα φέρουν νέες ανατροπές σε φόρο εισοδήματος, ακινήτων και ΦΠΑ. Παράλληλα ανάμεσα στις φορολογικές δεσμεύσεις που έχει οι κυβέρνηση έναντι των δανειστών είναι και οι παρεμβάσεις στα τεκμήρια διαβίωσης όπως είναι η φορολογία των Ι.Χ., ακινήτων και σκαφών αναψυχής. Οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να ρυθμιστούν και να προσεγγίσουν τις εμπορικές. Κάτι το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται με τους κατοίκους των λαϊκών γειτονιών να βλέπουν να εκτοξεύονται οι αξίες και να βαραίνει ακόμα περισσότερο ο λογαριασμός και στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΕΚΑΣ

Επιπλέον σφίγγει ο κλοιός και για τους οφειλέτες του Δημοσίου, καθώς με σχετική διάταξη που θα έρθει στη Βουλή καθιερώνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως μπαίνει τέλος σε χαριστικές ρυθμίσεις ή άλλα μέτρα αμνήστευσης για όσους χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο. 

ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΛΟΓΩ E-BANKING

 Η λίστα με τα φορολογικά προαπαιτούμενα του 2018

•    Νομοθετική παρέμβαση στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και από το Ελληνικό Δημόσιο. Θα πραγματοποιούνται στην εμπορική αξία των ακινήτων. Η διάταξη αναμένεται να κατατεθεί από το ΥΠΟΙΚ εντός του Ιανουαρίου. 

•    Αξιολόγηση της πιθανής αύξησης του κατώτατου ορίου ακαθαρίστων εσόδων για την επιβολή του ΦΠΑ. Σήμερα βρίσκεται στα 10.000 ευρώ, εξετάζεται να ανέβει στα 25.000 ευρώ.

•    Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις αγοραίες τιμές τους και σύσταση εξειδικευμένης ομάδας εμπειρογνωμόνων. Αναμένεται να επηρεάσουν το ύψος των φορολογικών επιβαρύνσεων στις αγοραπωλησίες, τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων, αλλά σε πλήθος άλλων φόρων και τελών επί της απόκτησης και της χρήσης ακινήτων.

•    Προσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

•    Επανεξέταση του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης της ναυτιλίας υπό το πρίσμα των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

•    Τεχνική επανεξέταση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μετά την τριετή εφαρμογή τους, προκειμένου να προσδιορίσει τα προβλήματα και τα «παραθυράκια» στην εφαρμογή τους και να υποβάλουν προτάσεις τροποποιήσεων για τη αποσαφήνιση και βελτίωσή τους και την εξάλειψη των αντικρουόμενων ρυθμίσεων.

•    Κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και να εξαλειφθούν τα κενά και οι εκκρεμότητες.

•    Επανεξέταση του νομοθετικού καθεστώτος για την επιβολή τόκων εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων, όπως αυτό αποτυπώνεται στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.