Τραπέζι 5,5 δισ. ευρώ στρώνει η κυβέρνηση στους Θεσμούς

 
Τραπέζι 5,5 δισ. ευρώ στρώνει η κυβέρνηση στους Θεσμούς

Ενημερώθηκε: 31/03/16 - 12:09

Οι Θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα το Σάββατο 2 Απριλίου για τη συνέχιση -την ερχόμενη εβδομάδα- και το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και του σκληρού προγράμματος προσαρμογής.

Κοινοτικές πηγές στις Βρτυξέλλες εκτιμούν ότι ο στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέσα στον Απρίλιο είναι εφικτός υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Η πλευρά των Θεσμών ζητά η αξιολόγηση να κλείσει ενιαία για όλα τα θέματα, χωρίς να αφήνει «ουρές» και «υπόλοιπα». Αυτό πρακτικά σημαίνει την επίτευξη συμφωνίας για ασφαλιστικό, δημοσιονομικό, «κόκκινα» δάνεια και ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Το κλείσιμο του συνόλου της συμφωνίας και της αξιολόγησης συνδεέεται άμεσα με την εκταμίευση των δανειακών δόσεων. Η αποδέσμευσή τους απαιτεί πλήρη συμφωνία στην παρούσα αξιολόγηση, αλλιώς τα εθνικά κοινοβούλια δεν μπορούν να συναινέσουν στην εκταμίευση των χρημάτων.

Επίσης, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους απαιτεί και αυτή μια συνολική συμφωνία, προκειμένου η σχετική συζήτηση να μπορεί να αρχίσει μετά το τέλος της αξιολόγησης.

«Το κοστούμι»

Στο πλαίσιο αυτό «ράβεται» το «κοστούμι» των περίπου 5,5 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2018.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει την πρότασή της για τα μέτρα που ανέρψονται στο 3% του ΑΕΠ. Η πρόταση αυτή θα κατατεθεί στους Θεσμούς με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα.

Το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ αναμένεται να προκύψει κατά τρία περίπου ίσα μέρη (δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ) από τις περικοπές στο ασφαλιστικό, τις πρόσθετες επιβαρύνσεις στην άμεση φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και από μέτρα στην έμμεση φορολογία. Τα μέτρα αυτά θα έρθουν να μειώσουν περαιτέρω το ήδη πετσοκομένο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών και θα σφίξουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά στην πραγματική οικονομία.

Το βάρος των νέων μέτρων προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου, πουα αναζητούν επικοινωνιακά «τρικ» για το πλασάρισμα των μέτρων αλλά και τη δημιουργία αντιπερισπασμών όπως το «κυνήγι» της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Σχετικά θέματα:

Κομισιόν: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Απριλίου

Τσακαλώτος: Πολιτικό σήμα ότι η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα

Επιχαίρει η κυβέρνηση που τα νέα μέτρα θα φτάσουν ...μόλις στα 5,4 δισ. Ευρώ

Ν. Παππάς: Είμαστε κοντά σε κλείσιμο συμφωνίας με τους θεσμούς

ΔΝΤ σε Ευρώπη: Διαγραφή χρέους και χαλάρωση λιτότητας στην Ελλάδα λόγω προσφυγικής κρίσης