Το "βιβλιαράκι" οδηγιών για τις δηλώσεις εισοδήματος του 2016

Το νέο βιβλίο οδηγιών για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων- Ποιες αλλαγές περιμένουν τους φορολογούμενους
Ενημερώθηκε: 06/04/17 - 19:59

Υποβολή φορολογικών δηλώσεων 2017- Οι φορολογούμενοι και φέτος θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συμπλήρωση και των φετινών φορολογικών δηλώσεων ,ώστε να γλυτώσουν λάθη που θα τους κοστίσουν σε χρήμα και χρόνο.

Ποιες είναι οι αλλαγές 


Οι αλλαγές που έγιναν στο νέο έντυπο Ε1 είναι οριακές, ενώ έχουν εισαχθεί νέοι κωδικοί – έκπληξη, για τους οποίους όμως δίδονται αναλυτικές οδηγίες και διευκρινίσεις για τη συμπλήρωσή τους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη συμπλήρωση και υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων έχει ήδη ανοίξει και αναμένεται να υποδεχθεί περισσότερες από 6 εκατ. δηλώσεις από ισάριθμους φορολογούμενους.

Άγνωστη η προθεσμία υποβολης των φορολογικών δηλώσεων

 

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όσον αφορά την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει χρονικό περιθώριο έως τις 30 Απριλίου.

Ωστόσο, κατά το παρελθόν, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο προθεσμίας έως τις 15 Ιουλίου, αλλά όπως επεσήμανε σήμερα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να παραταθεί ο χρόνος υποβολής. Σε κάθε περίπτωση η καταβολή του πρόσθετου φόρου εισοδήματος θα μπορεί να γίνει και φέτος σε τρεις ισόποσες δόσεις. Εφόσον η προθεσμία παραταθεί έως τις 15 Ιουλίου, η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως την 30η Ιουλίου, η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.

Οι αλλαγές


Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά το φετινό «λογαριασμό», οι αλλαγές που έχουν επέλθει στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης φέρνουν μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα από 28.000 έως 43.000 ευρώ και για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 32.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες θα φέρουν αυξήσεις επιβαρύνσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από 8.636 έως και 27.000 ευρώ, για όσους μισθωτούς δηλώνουν πάνω από 43.000 ευρώ το χρόνο, καθώς και για αυτοαπασχολούμενους με ετήσια καθαρά κέρδη άνω των 32.000 ευρώ.

 

Σχετικά Θέματα:

Taxis: Ανοιχτό το σύστημα για υποβολή δηλώσεων