Δημοσκόπηση: Το 61% κρίνει αρνητικά τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 
Δημοσκοπικό «χαστούκι» για την κυβέρνηση εξαιτίας του Σκοπιανού - Αρνητική κρίση και γα τον Κυρ. Μητσοτάκη

Ενημερώθηκε: 30/06/18 - 10:59

Το τίμημα της Συμφωνίας για το Σκοπιανό φαίνεται ότι πληρώνει η κυβέρνηση μιας και καταγράφει δημοσκοπικές απώλειες οι οποίες φαίνεται να μην αντισταθμίζονται από τη συμφωνία του Eurogroup για το χρέος. Μεγάλες και οι απώλειες για τους ΑΝΕΛ. Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι το 61% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μόνο το 27% έχει θετική άποψη.

δημοσκόπηση

Στη της Metron Analysis, για την εφημερίδα «Τα Νέα», προκύπτει προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας της τάξεως του 14,1%, στην εκτίμηση ψήφου και παράλληλα το 38% τάσσεται υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Πιο συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,7%, έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Κίνημα Αλλαγής είναι στο 9,9% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή (8%), ΚΚΕ (6,8%), Ενωση Κεντρώων (3,2%), Ελληνική Λύση (2,8%) και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι στο 2%.

Στην πρόθεση ψήφου, το προβάδισμα της ΝΔ είναι στο 10,1%, καθώς συγκεντρώνει το 26,3%, έναντι 16,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,1%, η Χρυσή Αυγή με 5,7%, το ΚΚΕ με 4,9%, η Ενωση Κεντρώων με 2,3%, η Ελληνική Λύση με 2% και οι ΑΝΕΛ με 1,5%.

Η «βαθμολογία» για κυβέρνηση και πολιτικούς αρχηγούς

‘Οπως αναφέραμε και στον πρόλογο αίσθηση προκαλεί το εύρημα της δημοσκόπησης ότι το 61% κρίνει αρνητικά τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το 27% έχει θετική άποψη.

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει, σε σχέση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής γνώμης, με 42% και το 56% εκφράζουν αρνητική άποψη.

Το κ.Τσίπρα το 73% αξιολογεί αρνητικά (20% έχουν διαφορετική άποψη).ενώ το 75% αξιολογούν αρνητικά το έργο της κυβέρνησης (17% θετικά).

Η Φώφη Γεννηματά συγκεντρώνει 38% στις θετικές απόψεις (59% αρνητική), ο Βασίλης Λεβέντης το 33% των θετικών απόψεων (63%) αρνητικά, ο Σταύρος Θεοδωράκης ακολουθεί με 32% (65% αρνητική άποψη), ο Δημήτρης Κουτσούμπας συγκεντρώνει 27% θετικών απόψεων (63%).

Πρόωρες εκλογές

Η λύση των πρόωρων εκλογών για πρώτη φορά πλειοψηφεί. Συγκεκριμένα, το 38% πιστεύει ότι το καλύτερο για την χώρα θα ήταν η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ το 31% είναι υπέρ του να παραμείνει ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το 24% προτιμά να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση, με άλλο πρωθυπουργό.

Πάντως, το 55% εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και το 40% πιστεύει ότι θα γίνουν τελικά πρόωρες εκλογές.

Στην ίδια έρευνα, το 56% τάχθηκε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και το 40% υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Η άποψη για τις συμφωνίες

Το 57% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία του Eurogroup για το χρέος, ενώ το 25% έχει θετική άποψη.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, το 72% διαφωνούν και το 23% συμφωνούν.

Οι φόβοι για την οικονομία

Την ανησυχία τους για την οικονομία εξέφρασε η πλειονότητα των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα, το 54% εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες θα χειροτερέψουν οι οικονομικές συνθήκες, ενώ το 46% θεωρεί ότι η οικονομία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.