Ικανοποίηση της κυβέρνησης καθώς ξεκλειδώνει η επένδυση στο Ελληνικό

Ικανοποίηση της κυβέρνησης καθώς ξεκλειδώνει η επένδυση στο Ελληνικό
Ενημερώθηκε: 04/10/17 - 13:20

Διάχυτη είναι η ικανοποίηση και η αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την επένδυση στο Ελληνικό, έπειτα από την απόφαση του ΚΑΣ που βγήκε μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 7 ωρών την Τρίτη. Μπορεί οι επενδυτές να εκφράζουν την ανησυχία τους αρχικά, αλλά η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως πλέον το μεγάλο έργο πνοής στο Ελληνικό μπορεί να μπει στην τελική του ευθεία.

Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό και κατά πλειοψηφία (15-1) υπέρ των ορίων του, που είναι περίπου 300 στρέμματα εντός της επένδυσης. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ.

Γ. Αμανατίδης: Ικανοποίηση από την απόφαση του ΚΑΣ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΚΑΣ και ανέφερε πως  «Αυτή τη στιγμή έχει ανοίξει ο δρόμος, για να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών στην εταιρία» . Ο κ. Αμανατίδης σημείωσε πως πρόκειται για  «μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία λύθηκε με τον καλύτερο τρόπο, δηλαδή με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς όρους και την αρχαιολογία αλλά και με νομική ασφάλεια».

Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, «η κυβέρνηση προωθεί τις επενδύσεις» και στην κατεύθυνση αυτή «προστιθέμενη αξία δίνει η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, την οποία ασκεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών», ενισχύοντας την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

Κ. Παπανάτσιου: Θέλουμε να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό

 «Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό» ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή.

 «Πραγματικά, επειδή στην αρμοδιότητά μου είναι και το γραφείο Ελληνικού και το συγκεκριμένο κομμάτι, εμείς είμαστε πανέτοιμοι, περιμένουμε την επένδυση να έρθει. Από εκεί και πέρα με την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου των 300 στρεμμάτων, από το ΚΑΣ χθες, πιστεύουμε ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης. Καλώς να έρθει, περιμένουμε είμαστε έτοιμοι» είπε η υφυπουργός Οικονομικών.

Χ.Βερναρδάκης: Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ ξεκλειδώνει την επένδυση

Ο υπ. Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης σημείωσε πως η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για κήρυξη αρχαιολογικού χώρου 300 στρεμμάτων στο Ελληνικό ξεκλειδώνει την επένδυση από όλες τις απόψεις.

 «Το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται κάποιος χώρος αρχαιολογικός -πάντοτε ίσχυε αυτό, όχι μόνο τώρα- δε σημαίνει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση, απλώς υπάρχει μία διαδικασία πάνω σε αυτό, με την αυξημένη προσοχή που πρέπει να έχει η αρχαιολογική υπηρεσία. Ο χώρος αυτός έτσι κι αλλιώς ήταν γνωστό ότι είναι περιοχή αυξημένου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, το είχαν δεχθεί και από παλιά και οι επενδυτές» είπε ο υπουργός, εκτιμώντας πως οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν «απολύτως θετικά» τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, «διότι είναι προς το συμφέρον των επενδυτών, όταν ένας χώρος κηρύσσεται αυξημένου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δίνει και μεγαλύτερη αξία στην επένδυση, καθώς όταν είναι γνωστό από τα πριν, δομείται με όρους που δεν προσβάλλονται».

«Νομίζω είναι η καλύτερη λύση για όλους, χωρίς να προσβάλλεται η νομιμότητα, η οποία είναι και αυτή ένα στοιχείο μιας επενδυτικής πλευράς. Νομίζω ότι και οι ίδιοι οι επενδυτές του Ελληνικού το γνωρίζουν και είναι σύμφωνοι, δε νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Αντίθετα, μία άλλη πολιτική διαχείριση στο συγκεκριμένο ζήτημα στην ουσία θα σήμαινε ότι δε θα γινόταν ποτέ η επένδυση αυτή, δεδομένου ότι θα είχαμε σίγουρα προσφυγές στο ΣτΕ, νομικές ανακατατάξεις και χαρακτηρισμούς σε δεύτερο χρόνο, ο χρόνος θα πέρναγε και όλα θα ήταν πολύ πιο ρευστά. Αυτή τη στιγμή το τοπίο είναι καθαρό, είναι γνωστό σε όλους. Άλλωστε είναι μία πολύ μικρή έκταση» εξήγησε ο κ. Βερναρδάκης.