Κοτζιάς, μυστικά κονδύλια, Καμμένος ανησυχούν το Μαξίμου που ετοιμάζεται για εκλογές ή ψήφο εμπιστοσύνης

Κοτζιάς, μυστικά κονδύλια, Καμμένος ανησυχούν το Μαξίμου που ετοιμάζεται για εκλογές  ή ψήφο εμπιστοσύνης
Ενημερώθηκε: 19/10/18 - 10:07

Ανεξέλεγκτη μοιάζει η αντιπαράθεσή του Νίκου Κοτζιά με την κυβέρνηση η οποία έχει και το ερώτημα αν ο Π. Καμμένος έχει λάβει το μήνυμα και ετοιμάζονται για κάθε εξέλιξη. Στο βάθος αρχίζει να διαφαίνεται η προοπτική των πρόωρων εκλογών.

Ο Ν. Κοτζιάς ζήτησε χθες από το Μαξίμου να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησής του. Θα είχε ενδιαφέρον αν δημοσιοποιούταν ένα τέτοιο έγγραφο και ίσως να γίνει με… επιλογή του κ. Κοτζιά ώστε να πάψουν να τον στοχοποιούν.

Ταυτόχρονα, δημοσιεύματα τον φέρουν να εξετάζει το ενδεχόμενο να πάει τη σύγκρουση με τον Πάνο Καμμένο στα δικαστήρια για να καθαρίσει το όνομά του από τη συκοφαντία των 50 εκατ του Σόρος.

Όσον αφορά τον Πάνο Καμμένο, όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την στάση που θα κρατήσει ο υπουργός Άμυνας το επόμενο διάστημα. Στην περίπτωση που ο υπουργός Άμυνας αμφισβητήσει και πάλι θέματα εξωτερικής πολιτικής (Σκοπιανό, αμερικάνικες βάσεις) θα είναι σαν να αμφισβητεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς όπως είναι γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ μετά την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά.

Δύο τα σενάρια επιλογές σε αυτή την περίπτωση.

Να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης αμέσως μετά την συμφωνία με τους Θεσμούς για την μη περικοπή ων συντάξεων. Όπως κατ' επανάληψη έχουν δηλώσει κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης (Σχετικά έχουμε γράψει αναλυτικά σε ποιους βουλευτές στηρίζεται η κυβέρνηση). Σε αυτή την περίπτωση πάμε για εκλογές τον Μάιο.

Το δεύτερο σενάριο μιλά για εκλογές τον Ιανουάριο, καθώς ο πρωθυπουργός θα έχει περάσει τον προϋπολογισμό. Άρα, δεν θα χρειάζεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, απλά θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την καλή συγκυρία, δεδομένου ότι και οι συντάξεις δεν θα έχουν κοπεί και οι συνταξιούχοι θα έχουν λάβει το επίδομα, δηλαδή την «13η σύνταξη».

Όσον αφορά τον Νίκο Κοτζιά, όλα εξαρτώνται από τη στάση του στο μέλλον.

Ο κ. Κοτζιάς που προήδρευσε της Πολιτικής Γραμματείας της κίνησης «Πράττω», η συνεδρίαση της οποίας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ, απάντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο που είχε χαρακτηρίσει «ακατανόητη» την παραίτησή του, λέγοντας ότι «αυτά δεν τα λέει το Μαξίμου, τα λένε κάποιοι άνθρωποι» ενώ παρακίνησε τους δημοσιογράφους να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό να δημοσιοποιήσει την επιστολή παράιτησής του:

«Να δώσουν στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής μου. Σε 9 σελίδες επιστολή εξηγώ ακριβώς τους λόγους παραίτησής μου», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Στρέφοντας τα πυρά του κατά του Υπουργού Αμυνας, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι ο υπουργός Άμυνας δεν έχει κανέναν ρόλο στην χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του κράτους.

«Ο πρώτος ρόλος σε αυτά τα θέματα ανήκει στον πρωθυπουργό και ο δεύτερος στον υπουργό Εξωτερικών», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Προανήγγειλε μάλιστα την ανάληψη πρωτοβουλιών μαζί με άλλους βουλευτές ή και κόμματα ώστε να δημοσιοποιείται η ορθή ή μη χρήση απορρήτων κονδυλίων που έχουν άλλα υπουργεία.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς μίλησε και για τον πολιτικό σχεδιασμό του ΠΡΑΤΤΩ, με την προετοιμασία πανελλαδικής διάσκεψης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπενθυμίζοντας πως το ΠΡΑΤΤΩ έχει 130 δημοτικές κινήσεις και θα συμμετάσχει σε συμμαχικά σχήματα στις επικείμενες εκλογές