Ν. Νικολόπουλος: Αναγκαία τώρα η συνταγματική αναθεώρηση για να θωρακιστεί το πολίτευμά μας

Ν. Νικολόπουλος:
Ενημερώθηκε: 14/09/18 - 13:42

Υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος, με «θεσμικές παρεμβάσεις, που θα θωρακίσουν τη Δημοκρατία και θα αποδυναμώσουν τα εξωθεσμικά κέντρα, τα οποία την υπονομεύουν» τάσσεται, με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Νικολόπουλος δηλώνει: «Η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι και κρίση θεσμών και αξιών. Κρίση κοινωνική και ηθική. Τελικά, κρίση της ίδιας της δημοκρατίας… Το τέλος του μνημονίου, λοιπόν, εκτός του ότι δεν σημαίνει και το τέλος των δυσκολιών για τον μέσο Έλληνα, κυρίως δεν αποτελεί τη βάση, πάνω στην οποία μπορεί να δομηθεί μία "νέα Ελλάδα". Γιατί τα αίτια της ηθικής και θεσμικής κρίσης δεν έχουν απαλειφθεί».

Μεταξύ άλλων, προτείνει και την ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας με την εκλογή του από τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολόπουλος σημειώνει: «Το μείζον ζήτημα πια είναι μία τολμηρή και ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση που θα θωρακίσει το κοινοβούλιο, θα ενισχύσει τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας ως θεματοφύλακα του πολιτεύματος, δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να κάνει παιχνίδια, στηριζόμενος στις οριακές πλειοψηφίες που τα τελευταία χρόνια έχουν συνήθως οι κυβερνήσεις και θα ασκεί ουσιαστικό εποπτικό έλεγχο στην επιχειρηματικότητα που με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκεται στα κοινά και επηρεάζει τμήματα της κοινής γνώμης».