Πρ.Παυλόπουλος: Ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη και επίδειξη αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού 

 
Πρ.Παυλόπουλου: Ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη και επίδειξη αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού 

Ενημερώθηκε: 22/05/18 - 16:19

Τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μισέλ Νικολέτι, δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Οι δύο άνδρες επισήμαναν την ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη, καθώς και την επίδειξη αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι, δυστυχώς, έχουμε εταίρους τόσο εντός του Συμβουλίου, όσο και εντός της ΕΕ, οι οποίοι δεν δείχνουν την απαραίτητη αλληλεγγύη στο μεγάλο ζήτημα των προσφύγων και πρόσθεσε ότι το να είσαι Ευρωπαίος είναι μεγάλη τιμή, η οποία όμως συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Μάλιστα, σημείωσε πως «αν δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις σε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα αλληλεγγύης όπως είναι το προσφυγικό, που αποδεικνύει τον ανθρωπισμό της Ευρώπης, τότε από εκεί και πέρα υπάρχουν κυρώσεις, και αυτές οι κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μισέλ Νικολέτι, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη συνάντηση, εξήρε την συνεισφορά της Ελλάδας τόσο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και στην περιοχή της Μεσογείου, η οποία αντιμετωπίζει πάρα πολλές προκλήσεις και δυσκολίες, όπως θέματα μετανάστευσης και διάφορες εντάσεις.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αλληλεγγύη που δείχνει η Ελλάδα προς τις ευπαθείς ομάδες και συμφώνησε με τον κ. Παυλόπουλο για την ανάγκη στήριξης του κοινωνικού Κράτους και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Οι προσφωνήσεις του ΠτΔ και του Μισέλ Νικολέτι:

Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Και σας συγχαίρω διότι σ’όλη την διάρκεια της Προεδρίας σας στηρίξατε, μέσω της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, δίνοντας μάχη για την υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και εκείνο που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία είναι ότι αγωνισθήκατε για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα που περιλαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, δηλαδή για τα Θεμελιώδη Κοινωνικά Δικαιώματα, τα οποία στηρίζουν το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου στην Ευρώπη.

Και είναι ανάγκη να στηρίξουμε, ιδίως μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου στην Ευρώπη, το οποίο σήμερα δοκιμάζεται. Και αυτή η δοκιμασία οδηγεί σε τεράστια προβλήματα και ό,τι αφορά την αύξηση των ανισοτήτων και σε ό,τι αφορά την κοινωνική συνοχή. Πιστεύω δε ότι όλα αυτά τα μορφώματα του λαϊκισμού τα οποία, μάλιστα, εμφανίζονται και ως «απόγονοι» – δυστυχώς – του φασισμού και του ναζισμού, έχουν τις αιτίες τους περισσότερο στην έλλειψη του Κοινωνικού Κράτους, στα προβλήματα του Κοινωνικού Κράτους. Και μην ξεχνάμε ότι αυτά τα μορφώματα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα στο σύνολό του: Και για το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η προσωπικότητά σας, η διαδρομή σας, απέδειξε ότι είσαστε ένας Πρόεδρος ο οποίος όλα αυτά τα αντιλαμβάνεται. Και γι’αυτό τον λόγο χαίρομαι ιδιαιτέρως που σήμερα μπορώ να σας αποδώσω αυτό που σας ανήκει. Εύχομαι και ο ή η διάδοχός σας στην Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ν’ακολουθήσει τον δικό σας δρόμο και να έχει την δική σας δύναμη. Και πάλι καλωσορίσατε.

M.NICOLETTI (από ανεπίσημη μετάφραση): Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε.

Είναι μεγάλη τιμή για μένα που βρίσκομαι εδώ και έχω την ευκαιρία να συζητήσω μαζί σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την Δημοκρατία, για το Κράτος-Δικαίου, που αποτελούν όλα αυτά προτεραιότητα τόσο για την Ελλάδα, για την Δημοκρατία σας και για το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που τονίσατε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος όλων αυτών.

Είναι σημαντική επίσης και η συνεισφορά της Ελλάδος πάρα πολύ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ιδιαίτερα για την περιοχή της Μεσογείου, η οποία αντιμετωπίζει πάρα πολλές προκλήσεις και δυσκολίες, θέματα μετανάστευσης και διάφορες εντάσεις. Εκτιμώ πάρα πολύ λοιπόν και είμαι ευγνώμων, είμαστε ευγνώμονες ως Οργανισμός για την Αλληλεγγύη που δείχνετε προς τις ευπαθείς ομάδες. Και σας ευχαριστώ και πάλι που τονίσατε το θέμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ειδικά των Κοινωνικών Δικαιωμάτων και πώς πρέπει να υπεραμυνόμαστε αυτών. Έχουμε βεβαίως ακριβώς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά έχουμε και την Κοινωνική Χάρτα. Και τα δύο αυτά εξίσου σημαντικά για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι μοναδικά και αδιαίρετα και πηγαίνουν χέρι με χέρι και με τα κοινωνικά δικαιώματα των ανθρώπων για ζωή, για παιδεία, μεταξύ άλλων, είναι πολύ σημαντικά για τους λαούς μας και πρέπει να τα υπερασπίζουμε αλλιώς ο λαός στην ουσία θα αντιλαμβάνεται τους θεσμούς μας ως αδιάφορους. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να γίνει αυτό και να συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες. Σας ευχαριστώ και πάλι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να προσθέσω μόνο τούτο κύριε Πρόεδρε: Χαίρομαι που θέσατε το θέμα της Αλληλεγγύης στο μεγάλο ζήτημα των προσφύγων. Πρέπει να επισημάνω ότι, δυστυχώς, έχουμε Εταίρους και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, οι οποίοι δεν δείχνουν αυτή την Αλληλεγγύη, η οποία είναι μέρος της Έννομης Τάξης μας αλλά και του Πολιτισμού μας.

Πρέπει να αντιληφθούν οι Εταίροι μας, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ότι το να είσαι Ευρωπαίος είναι μεγάλη τιμή, η οποία όμως συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Και αν δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις σε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα Αλληλεγγύης, όπως είναι το Προσφυγικό, που αναδεικνύει τον Ανθρωπισμό της Ευρώπης, τότε από εκεί και πέρα υπάρχουν και κυρώσεις. Και αυτές οι κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται. Και πάλι σας ευχαριστώ γιατί θέσατε αυτό το ζήτημα, το οποίο μας αγγίζει πολύ βαθιά εμάς, τους Έλληνες.-