Σάλος με τις νέες αποκαλύψεις Βαρουφάκη για συνομιλίες σε βίντεο

Σάλος με τις νέες αποκαλύψεις Βαρουφάκη για συνομιλίες σε βίντεο
Ενημερώθηκε: 05/10/17 - 10:26

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέρχεται στην ελληνική πραγματικότητα με το βιβλίο του «Adults in the room» να έρχεται πλέον μεταφρασμένο και υπόσχεται άγνωστες λεπτομέρειες της περιόδου που βρέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.Ο πρώην «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας αποκαλύπτει πως η σύζυγός του κατέγραφε τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις. Παράλληλα τονίζει πως θα προτιμούσε Grexit από 3ο Μνημόνιο, ενώ δεν βρίσκει κανένα κόστος στην «Ελληνική Άνοιξη».

Το βιβλίο «Ανίκητοι Ηττημένοι» είναι η ελληνική εκδοχή του «Adults in the room» και φέρνει ακόμα περισσότερες αποκαλύψεις από την αγγλική έκδοση που έχει δεχθεί παρεμβάσεις. Το πολιτικό σκηνικό παίρνει ξανά φωτιά με τις εξομολογήσεις του Γ. Βαρουφάκη για την βιντεοσκόπηση των τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων από την σύζυγο του την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών και εξελίχθηκε η πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Όπως αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του ήθελε να είναι ακριβής στις αναφορές του και τα λεγόμενα των πρωταγωνιστών, θέλοντας να δικαιολογήσει το γεγονός πως κατέγραφε και ηχογραφούσε προσωπικές συνομιλίες και συνεδριάσεις Eurogroup. Τις μεταμεσονύχτιες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις από το σπίτι του τις κατέγραφε η σύζυγος του, ενώ ο πρώην υπουργός βάσισε το βιβλίο του και σε σημειώσεις που κρατούσε από συνομιλίες, συσκέψεις και συναντήσεις με τους δανειστές.

Παράλληλα ο Γ. Βαρουφάκης επιτίθεται και στα ελληνικά ΜΜΕ που τα αποκαλεί «ελληνικά μέσα μαζικής αποβλάκωσης» για το ζήτημα των πολυσυζητμένων ηχογραφήσεών του. Όπως σημειώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών: «Επειδή έχουν γραφτεί πολλά κυήματα της φαντασίας των ελληνικών μέσων μαζικής αποβλάκωσης, τα οποία δυστυχώς έχουν καταφέρει να διαβρώσουν τον δημόσιο διάλογο ως 'αλήθειες', να ξεκαθαρίσω ότι οι φημισμένες μου ηχογραφήσεις αφορούν μόνον επίσημες συνομιλίες με εκπροσώπους των δανειστών εκτός Ελλάδας – ποτέ συνομιλίες με συντρόφους, συναδέλφους ή άλλους Έλληνες συνδιαμορφωτές των γεγονότων». 

Στο βιβλίο του ο Γ. Βαρουφάκης κάνει αναφορές επίσης και στην περίοδο όπου η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ κρινόταν πάνω σε ένα λεπτό σχοινί σημειώνει πως θα προτιμούσε το Grexit από ένα ακόμα Μνημόνιο και σχολιάζει:

 «Το μέγα λοιπόν ερώτημα ήταν, και παραμένει, το εξής: Τι θα ήταν καλύτερο τον Ιούλιο του 2015; Ένα Grexit, το οποίο δε θέλαμε; Ή το 3ο μνημόνιο, εναντίον του οποίου εξεγερθήκαμε; Η απάντηση απλή: Το Grexit! Ναι, το κόστος θα ήταν μεγάλο. Το 2012 είχα μάλιστα χρησιμοποιήσει ακραίες εκφράσεις, λέγοντας ότι ένα Grexit θα μας πήγαινε πίσω στη νεολιθική εποχή. Όμως και τότε επέμενα: Αν δεν ήμασταν διατεθειμένοι να πούμε «όχι» σε νέα μνημονιακά δάνεια, ακόμα και υπό την απειλή του Grexit, η τρόικα θα συνέτριβε τη χώρα αφήνοντάς την εκτεθειμένη σε ένα μελλοντικό Grexit το οποίο θα ερχόταν όταν θα συνέφερε τους δανειστές, και με τη χώρα σμπαραλιασμένη. Όπερ και εγένετο!»

Επ' αυτού ο Βαρουφάκης γράφει στο Ανίκητοι Ηττημένοι ότι «από την πρώτη μέρα που συνάντησα τον Αλέξη Τσίπρα, το μήνυμά μου ήταν ότι, για να αξίζει τον κόπο να πάρει τα κλειδιά του Μαξίμου, έπρεπε να φοβάται τη μονιμοποίηση της χρεοδουλοπαροικίας μας (δηλαδή το 3ο μνημόνιο) περισσότερο απ’ ό,τι φοβόταν το Grexit: Μόνο έτσι υπήρχαν πιθανότητες για την πολυπόθητη βιώσιμη συμφωνία χωρίς Grexit! Μόνο έτσι δε θα μπλόφαρε λέγοντας στους δανειστές ότι τα μνημόνια τελείωσαν. Γιατί; Επειδή αν πραγματικά προτιμάς το Grexit από το 3ο μνημόνιο, δεν είναι μπλόφα να λες ότι, βρέξει χιονίσει, δεν υπογράφεις 3ο μνημόνιο! Κι οι δανειστές; Θα ενέδιδαν ποτέ στην απαίτηση για σοβαρή και έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους (προαπαιτούμενο για βιώσιμη συμφωνία);

Ναι, εφόσον ταυτόχρονα: (α) γνώριζαν ότι, αντιμέτωποι με το δίλημμα Grexit ή συνθηκολόγηση (και αποδοχή της χρεοδουλοπαροικίας), εμείς προτιμούσαμε το Grexit• (β) έκριναν ότι ένα Grexit θα τους κόστιζε τελικά (σε οικονομικούς και πολιτικούς όρους) πιο πολύ από το να ενδώσουν στη σοβαρή και έγκαιρη αναδιάρθρωση του χρέους την οποία απαιτούσε η επιθυμητή βιώσιμη συμφωνία». 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μέσα από το βιβλίο απαντάει επίσης σε όσους τον κατηγορούν για την ζημιά στην ελληνική οικονομία και το συνολικό κόστος της «Ελληνικής Άνοιξης» απέναντι στους δανειστές. Ο Γ. Βαρουφάκης σημειώνει πως δεν προέκυψε κανένα κόστος για την ελληνική οικονομία.

Όπως αναφέρει στο βιβλίο του: Σε όρους συνολικού εισοδήματος, αν μη τι άλλο, από τις αρχές του 2015 παρατηρούμε μια διαρκή σταθεροποίηση. Μήπως όμως το 2015 αυξήθηκε το χρέος; Όχι, δεν αυξήθηκε ούτε το χρέος. Όταν παρέλαβα το Υπουργείο Οικονομικών, το δημόσιο χρέος ήταν στα 317 δισ., ενώ το παρέδωσα, έξι μήνες μετά, στα 307 δισ., δηλαδή επί της ουσίας στο ίδιο, κατά τι χαμηλότερο, μη βιώσιμο επίπεδο. Μήπως το νέο χρέος που μου καταλογίζουν προστέθηκε λίγο αργότερα;

Ούτε αυτό στέκει: Από το τέλος του 2014 έως την 1η Απριλίου 2016 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε, σύμφωνα με τη Eurostat, μόνο κατά 1,5 δισ. Τότε, τα 86 και 100 δισ. που μου χρεώνουν οι κ. Στουρνάρας και Ρέγκλινγκ πώς προέκυψαν; Πολύ απλά: Πήραν το μη βιώσιμο μέρος του δημόσιου χρέους, το οποίο έλεγα ότι αν δεν κουρευτεί θα πρέπει να μετακυλιστεί με νέα μη βιώσιμα δάνεια, και αφού βοήθησαν να εμποδιστεί το κούρεμά τους (κάτι που απαιτούσε την απομάκρυνσή μου από το Υπουργείο Οικονομικών και την ήττα της Άνοιξης), εξασφάλισαν όχι μόνο ότι θα μετακυλιστεί με νέα μνημονιακά δάνεια αλλά και θα χρεωθεί σ’ εμένα! Δεν είναι εντυπωσιακό;

Το μη βιώσιμο χρέος που εκείνοι συσσώρευσαν πριν από το 2015 αποφάσισαν και διέταξαν να χρεωθεί στην Ελληνική Άνοιξη, στην εξέγερση ενός λαού εναντίον του συγκεκριμένου μη βιώσιμου χρέους! Ο Γιόζεφ Γκέμπελς θα ήταν περήφανος που η τέχνη της θεμελίωσης μιας προπαγάνδας σε γιγαντιαία ψεύδη ζει και βασιλεύει».