Σκάνδαλο Novartis: Το FBI, οι "Καθαρές Ημέρες" και το δίκτυο

 
Τα ντοκουμέντα των προστατευόμενων μαρτύρων και οι καταγγελίες για μεθοδεύσεις από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους- Το δίκτυο που είχε στήσει η εταιρεία

Ενημερώθηκε: 08/02/18 - 21:48

ovartis

FBI,

N: Στα ονόματα επτά Ελλήνων πολιτικών, από τους δέκα συγκεκριμένους πολιτικούς που κατονομάζονται στην υπόθεση, αναφέρεται το έγγραφο του το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία για την υπόθεση του σκανδάλου Novartis.

Την ίδια στιγμή σε θρίλερ εξελίσσεται η ανταλλαγή αλληλογραφίας του FBI με τις ελληνικές αρχές. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα ανέφεραν τα ονόματα 10 Ελλήνων πολιτικών.Όμως σε έγγραφο του FBΙ περιλαμβάνονται 7 από τα 10 ονόματα. Στο έγγραφο το οποίο εστάλη μετά από αίτημα των ελληνικών δικαστικών αρχών οι εξής:

Ανδρέας Λοβέρδος
Μάριος Σαλμάς
Άδωνις Γεωργιάδης
Ανδρέας Λυκουρέντζος
Αντώνης Σαμαράς
Γιάννης Στουρνάρας
Δημήτρης Αβραμόπουλος

Δείτε εδώ όλα τα νεότερα σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis

Oργή από Σαμαρά

Πρώην πρωθυπουργός

Ο κατήγγειλε ευθέως μεθόδευση από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη προκειμένου το όνομά του να μπει στο έγγραφο των Αμερικανών παρά το γεγονός πως το FBI στην αρχική του έκθεση δεν έκανε καμία αναφορά στο πρόσωπό του.

«Το μόνο που επιβεβαιώνει το έγγραφο του FBI, είναι ότι από την Αμερικανική έρευνα δεν έχει προκύψει το παραμικρό για τον πρώην Πρωθυπουργό. Επιβεβαιώνει όμως και την διατεταγμένη μεθόδευση της κυβέρνησης και της κας Τουλουπάκη να ενισχύσει με δήθεν στοιχεία των Αμερικανικών Αρχών την κυβερνητική σκευωρία που ήδη καταρρέει. Όσα ψέματα και αν πουν οι σκευωροί δεν πρόκειται να γλιτώσουν!» ανέφεραν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

Γιάννης Στουρνάρας: Είναι σχέδιο εξόντωσης

Γιάννης Στουρνάρας

Σχέδιο εξόντωσής του καταγγέλλει ο , απαντώντας στις προσπάθειες να εμπλέξουν τον ίδιο και τη σύζυγό του στη δίνη της Novartis.

Με μια οργισμένη ανακοίνωση ο Κεντρικός Τραπεζίτης αναφέρει: «Η προσπάθεια κάποιων να με εμπλέξουν, προσωπικά και οικογενειακά, στο σκάνδαλο Novartis, θα πέσει στο κενό», τονίζει και κάνει λόγο για «σκοπιμότητες αυτών που με κάθε βρώμικο τρόπο επιδιώκουν την εξόντωσή μου… με μοναδικό στόχο την αποπομπή μου από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.”

Οι "καθαρές ημέρες"

Στην δικογραφία, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται μόνο ονόματα αλλά και στοιχεία για τον τρόπο δράσης της εταιρείας.

Για καθαρές δουλειές ωστόσο, χωρίς στοιχεία, όπως λέει το FBI στη Novartis είχαν καθιερωθεί οι «καθαρές ημέρες». Οι ημέρες όπου συγκεκριμένοι άνθρωποι περνούσαν απ’ τους υπολογιστές των υπαλλήλων και απλά εξαφάνιζαν αρχεία από τους υπολογιστές για να χαθούν τα ύποπτα ίχνη.

Οι διευθυντές του τμήματος πήγαιναν από γραφείο σε γραφείο και κατηύθυναν τους εργαζόμενους σε καταστροφή συγκεκριμένων στοιχείων. Οι «καθαρές μέρες» έτρεχαν στην Ελλάδα ως τον Ιούλιο του 2017.

Το… Harvard project

Μεταξύ των στοιχείων που φαίνεται ότι εξαφανίστηκαν ήταν και… το Harvard που εκτός από παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμιο ήταν και ειδικό πρόγραμμα στη Novartis, όπως αναφέρει ο μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης», ώστε η εταιρεία να επηρεάσει κρατικούς λειτουργούς στην Ελλάδα.

Μάξιμο Σαράφη

Σύμφωνα με τον προστατευόμενο μάρτυρα «», το HARVARD PROJECT είναι ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε από τη μητρική εταιρεία ειδικά για την Ελλάδα με σκοπό η εταιρεία να επηρεάσει κρατικούς αξιωματούχους έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα σύστημα υγείας ευνοϊκό για τη Novartis. Ο στόχος του προγράμματος μεταφράζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ…

Επίσης, ο ίδιος μάρτυρας αναφέρει ότι η Novartis επιδίωκε να της καταβληθούν από το ελληνικό κράτος ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ και παράλληλα να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά νέα φαρμακευτικά προϊόντα.

Επιλογή γιατρών με βάση τις συνταγογραφήσεις

Για να πετύχει τους στόχους της η εταιρεία έπρεπε να ρίξει λάδι στην κρατική μηχανή και για να προωθήσει τα προϊόντα της με λάδι σε πρόθυμους γιατρούς. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με το FBI, επιλέγονταν με βάση τις συνταγογραφήσεις, έπαιρναν 500 ως 1000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών πάνελ που διοργανωνόταν, η εταιρεία εξέδιδε πλαστά τιμολόγια, οι πωλητές έπαιρναν την προμήθειά τους και μετά… με τις «καθαρές μέρες» τα στοιχεία εξαφανίζονταν.

Βίντεο και ντοκουμέντα στο FBI

ΑΝΤ1

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ο δικηγόρος των τριών Ελλήνων που βρίσκονται υπό την προστασία των αρχών των ΗΠΑ για την Novartis, είπε πως έχουν δώσει στοιχεία που περιγράφουν τον τρόπο υπερκοστολόγησης φαρμάκων.

Ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης μιλάει για τρία άτομα τα οποία, αρχικά οι δύο και ύστερα ο τρίτος, από το 2016 ως και τον Δεκέμβριο του 2017 κατέθεσαν στο FBI. Είναι όπως λέει υψηλόβαθμα στελέχη της Novartis που προσέφυγαν στις αμερικανικές αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Σκάνδαλο Novartis: Αγρίεψε η πολιτική σύγκρουση με αφορμή τους προστατευόμενους μάρτυρες

Ονόματα, διευθύνσεις, ΑΦΜ και τραπεζικούς λογαριασμούς 4.700 γιατρών, κατέθεσαν όπως λέει ο κ. Σαράκης οι πελάτες του, που εξυπηρετούσαν την στρατηγική της Nvartis, αλλά και τα ονόματα 53.000 γιατρών ανά την Ελλάδα που ήταν στο στόχαστρο της εταιρείας για την προώθηση των προϊόντων της. Προσέθεσε μάλιστα ότι υπάρχουν ονόματα πολιτικών στην έρευνα του FBI εναντίων των οποίων υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν λάβει πολιτικές αποφάσεις που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της εταιρείας.