Τα... απόνερα της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος

 
Τα... απόνερα της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος

Ενημερώθηκε: 22/06/18 - 09:39

Το Eurogroup της 21ης Ιουνίου έληξε με συμφωνία για το ελληνικό χρέος με την ελληνική κυβέρνηση να μένει απολύτως ικανοποιημένη, καθώς, στα χαρτιά, στις 20 Αυγούστου η χώρα τελειώνει με τα Μνημόνια. Πρόκειται για ιστορική συμφωνία, ωστόσο, οι αυστηροί όροι για συντάξεις, αφορολόγητο, πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς και ΕΝΦΙΑ είναι αυτά που... τρομάζουν!

Η συμφωνία σίγουρα δίνει ανάσα στο κράτος, καθώς προβλέπει και χρηματοδότηση, αλλά και μείωση των δανειακών υποχρεώσεων, ωστόσο η αυστηρή εποπτεία που προβλέπεται και η τήρηση των μέτρων είναι αυτά που φέρνουν νέες μειώσεις και περικοπές σε εισοδήματα, καθώς αύξηση των φόρων.

Στο eurogroup το οποίο ήταν και το τελευταίο στο οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ασχολήθηκαν με το ελληνικό μνημόνιο υπάρχουν αναφορές για το μέλλον της Ελλάδας σε βάθος 42 ετών!

Σε ότι αφορά στο άμεσο μέλλον, από τώρα και ως το 2022, αποφασίστηκε η χώρα να είναι υπό τον διαρκή έλεγχο των δανειστών της (Ευρώπη και ΔΝΤ) ανά τρεις μήνες. Ο έλεγχος αφορά στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνεται η δεκαετής επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα με την υπογραφή του 2ου μνημονίου, με δεκαετή περίοδο χάριτος στην πληρωμή της πρώτης δόσης το 2033 αντί του 2023.

Εγκρίθηκε η τελευταία δόση ενώ η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της ένα “μαξιλάρι” ασφαλείας ύψους 24,1 δισ. ευρώ για τους επόμενους 22 μήνες, εκ των οποίων τα 3,3 δισ. ευρώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή δανείων, όπως αυτών του ΔΝΤ. Παράλληλα θα επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών κρατών από τα ελληνικά ομόλογα.

Από εκεί και ύστερα για τους Έλληνες πολίτες η συμφωνία περιλαμβάνει τα υψηλά πλεονάσματα ύψους 3,5% για το επόμενο διάστημα ως το 2022 και από εκεί και ύστερα δέσμευση για πλεονάσματα 2,2% για το διάστημα ως το… 2060!

Για να προκύψουν τα πλεονάσματα για τα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και αυξήσεις στη φορολογία.

Ταυτόχρονα περιλαμβάνει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών οι οποίες θα φέρουν αύξηση στον ΕΝΦΙΑ στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες και τις εμπορικές και τουριστικές περιοχές.