Τριγμοί στη ΝΔ από τις πληροφορίες ότι ο Μητσοτάκης πρότεινε στον Στουρνάρα το υπουργείο Οικονομικών

 
Αντιδράσεις στη ΝΔ από τις πληροφορίες ότι ο Μητσοτάκης πρότεινε στον Στουρνάρα το υπουργείο Οικονομικών

Ενημερώθηκε: 24/09/18 - 00:38

Πρόταση στον Γιάννη Στουρνάρα να αναλάβει και παλι το υπουργείο Οικονομικών έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις προσεχείς εκλογές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατίας», ο προέδρος της ΝΔ έκανε την πρόταση στον κεντρικό Τραπεζίτη, σε συνάντηση που είχε μαζί του, στο εστιατόριο Milos του ξενοδοχείου Χίλτον στα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα πάντα με τις πηγές που επικαλείται το ρεπορτάζ της «Δημοκρατίας» ο κ. Στουρνάρας δε φαίνεται πρόθυμος να επιστρέψει στην «ηλεκτρική» καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών και μάλλον ενδιαφέρεται –σε πρώτη φάση- να εξασφαλίσει μία δεύτερη πενταετία στο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς η θητεία του λήγει το 2020.

Πολιτικοί παρατηρητές, πάντως, που σχολίαζαν το ρεπορτάζ της εφημερίδας, έλεγαν, ότι είναι γνωστό, πως οι φιλοδοξίες του Γιάννη Στουρνάρα κάθε άλλο παρά είναι να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική, πάλι ως υπουργός,

Η πρωθυπουργική καρέκλα, λένε πολλοί, ότι θέλει να είναι ο επόμενος στόχος του.

Να θυμίσουμε, ότι ήδη έχουν γίνει ζυμώσεις –σε «μυστικά δείπνα» με τη συμμετοχή του κ. Στουρνάρα- για να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον ακέφαλο, ουσιαστικά, πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς. Προτάσεις όμως, που ο κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας έχει, μέχρι στιγμής, απορρίψει.

Η πρόταση, λοιπόν του κ. Μητσοτάκη στον κ. Στουρνάρα, έγινε –σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- όχι τόσο γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ πίστευε ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας θα την δεχόταν, αλλά για να «κάψει», ουσιαστικά, την οποιαδήποτε μελλοντική εμπλοκή Στουρνάρα με την ενεργό πολιτική και μάλιστα στην κεντροαριστερά, που ο πρόεδρος της ΝΔ την βλέπει ως ζωτικό πολιτικό χώρο για την διεύρυνση, που θέλει να κάνει.

Ακόμα εκτιμάται, ότι με δεδομένη την άρνηση του κ. Στουρνάρα στην πρότασή του, ο κ. Μητσοτάκης του δίνει και ένα μήνυμα ότι δεν είναι βέβαιη η ανανέωση της θητείας του το 2020, αν ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός.

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ

Άσχετα πάντως με τα παραπάνω σενάρια, στο εσωτερικό της ΝΔ οι πληροφορίες της «Δημοκρατίας» προκάλεσαν αντιδράσεις.

Και αυτό γιατί δεν είναι λίγα τα στελέχη, που βλέπουν να παραγκωνίζονται πολλά νέα άξια πρόσωπα της παράταξης, με πολυετή πορεία, προκειμένου να αξιοποιηθούν άλλοι, από άλλους πολιτικούς χώρους και δη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πολλοί άλλοι, οι οποίοι, μάλιστα, έχουν αποτελέσει στο παρελθόν τους μεγαλύτερους υβριστές της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή.

Και ακόμα τα ίδια στελέχη βλέπουν, ταυτόχρονα με τον συνωστισμό, που έχει προκληθεί στην είσοδο των γραφείων της ΝΔ από τα... «ορφανά» του Σημίτη, να γίνεται προσπάθεια να σταλούν σε μια ιδιότυπη πολιτική εξορία στις Βρυξέλλες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ιστορικά στελέχη και όχι μόνο...

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ιδεολογική μετάλλαξη του κόμματος προκαλεί τριγμούς στις τάξεις της γαλάζιας παράταξης, λίγους μήνες πριν από μια κρίσιμη τριπλή εκλογική αναμέτρηση.