Αποστάσεις Ξανθού και νουθεσίες «Αυγής» σε Πολάκη: «Το θέμα Παύλο είναι...»

Αποστάσεις Ξανθού και νουθεσίες «Αυγής» σε Πολάκη: «Το θέμα Παύλο είναι...»
Ενημερώθηκε: 22/02/19 - 11:53

Νουθεσίες στον Π. Πολάκη δίνει η «Αυγή», κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΖΑ, ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Ξανθός κρατά διακριτικές αποστάσεις.

Με άρθρο που επιγράφεται: «Το θέμα Παύλο είναι...» η «Αυγή» ακολουθεί το δρόμο που άνοιξε η «Εφημερίδα των Συντακτών» και με πιο έμμεσο τρόπο ψέγει τον κ. Πολάκη.

Σε άρθρο του στο οπισθόφυλλο της Αυγής, ο Ανδρέας Πετρόπουλος διερωτάται αν το θέμα Πολάκη είναι υπαρκτό ή κατασκευασμένο και παράγωγο όπως αναφέρει στην χοάνη της διαστρέβλωσης. «Αν είναι υπαρκτό», σημειώνει με νόημα ο δημοσιογράφος, «αντανακλά μια πρακτική, την ίδια που άνθισε στην Ελλάδα από το 1989 και κορυφώθηκε μετά το 2000 επισφραγίζοντας την χρεοκοπία του 2009; Ή το πραγματικό θέμα έχει να κάνει με το άλλο μισό της Αριστεράς, δηλαδή όχι μόνο με την ηθική, αλλά με την πρακτική και την αισθητική παρέμβαση στην πολιτική διαδικασία;»

Ο αρθρογράφος αναφέρεται στο σκάνδαλο όπως λέει με τα οικονομικά των κομμάτων και τα όσα είπε στην απολογία του ο Θεόδωρος Τσουκάτος για την υπόθεση Siemens και καταλήγει στο δάνειο Πολάκη διερωτώμενος αν υπάρχουν ερωτήματα για την υπόθεση αυτή.

Από το σημείο αυτό, ο Ανδρέας Πετρόπουλος και η Αυγή επικρίνει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. «Τα πραγματικά ερωτήματα τα βάζουν οι καθημερινοί άνθρωποι, που μεγαλώνουν επίσης παιδιά με φροντιστήρια και πανεπιστήμια χωρίς την παραμικρή βοήθεια. Προφανώς – σε ένα νόμιμο δάνειο – δεν μπορεί να βάλει τα ίδια ερωτήματα το πολιτικό προσωπικό με τις διαχρονικές χορηγίες. Τελειώνει το θέμα εδώ; Όχι. Υπάρχει και η έρμη καθημερινή πολιτική πρακτική και παρέμβαση που για την Αριστερά δεν (θα) πρέπει να μοιάζει ούτε από μακριά στους απέναντι. Κινδυνεύει όμως να μοιάσει στην περίπτωση που κάποιος θεωρεί τον εαυτό του ως τον μοναδικό και αυθεντικό εκπρόσωπο στον καθημερινό πόλεμο με το "σύστημα».

 «Ο αγώνας αυτός, είναι διαρκής και έρχεται η στιγμή που θα έχει και προσωπική σφραγίδα. Όμως, δεν μπορεί να μεταβάλλεται σε προσωπική υπόθεση. Δεν είναι ένας ‘’ανοικτός προσωπικός λογαριασμός’’. Η μάχη με την διαπλοκή και τη διαφθορά είναι μια συλλογική δουλειά, έκφραση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και του βασικού πολιτικού υποκειμένου που συνεχίζει να σηκώνει στις πλάτες του» επισημαίνεται στο άρθρο. 

Και καταλήγει: «Αυτό είναι κυρίως το θέμα Παύλο… Αν κάποιος θεωρεί τον εαυτό του αυθεντία και μιλάει στους άλλους "με την γλώσσα που καταλαβαίνουν" τότε κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα τους. Κι ας τα λέει σωστά ο κουζουλός…».

Οι αποστάσεις του Ανδρ. Ξανθού

Για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και τη στάση του τις τελευταίες ημέρες μετά την αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» για το δάνειο των 100.000 ευρώ που έλαβε από την Attica Bank, ρωτήθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ο Ανδρέας Ξανθός, κράτησε αποστάσεις από τον Παύλο Πολάκη σχολιάζοντας ότι « το κρίσιμο εδώ είναι το εξής, ότι υπάρχει ένα κοινό πολιτικό σχέδιο το οποίο έχει υλοποιηθεί και υλοποιείται τώρα, και το οποίο έχει παράξει βελτιωτικά αποτελέσματα για τον χώρο της υγείας. Ένα κοινό πολιτικό σχέδιο στο οποίο έχει συμβάλλει εννοείται και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο Παύλος Πολάκης. Αυτό είναι το κρίσιμο και αυτό είναι και το κοινό και το συνεκτικό στοιχείο. Οι διαφορές οι χαρακτηριολογικές, ο τρόπος διαχείρισης της δημόσιας εικόνας, η παρουσία στα media, όλα αυτά είναι στοιχεία της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου. Διαφορές υπάρχουν και είναι προφανείς». 

Όπως είπε ο Ανδρέας Ξανθός στον «Realfm», «νομίζω ότι όλοι κρινόμαστε από τη συνολική μας παρουσία, προσφορά και απόδοση και όχι μόνο από επιμέρους στοιχεία τα οποία μπορούν να προκαλούν κρίσεις ή επικρίσεις. Αυτό θεωρώ ότι είναι το κρίσιμο ζήτημα, ο κόσμος παρακολουθεί και τα δημόσια πρόσωπα προφανώς είναι στο στόχαστρο».