Αύριο το κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν και στο βάθος Χάγη

 
mits-erdog

Ενημερώθηκε: 19/09/23 - 10:18

Αύριο Τετάρτη συναντώνται Μητσοτάκης - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναμένεται να λειτουργήσει ως έναυσμα για τις επόμενες επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, με βασικό στόχο τη διατήρηση του καλού κλίματος και του διαλόγου.

Φτιάχνοντας κλίμα την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα» και προανήγγειλε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης «θα εκκινήσουν ακριβώς το επόμενο διάστημα, για ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία για ζητήματα που έχουν να κάνουν με στρατιωτικές ασκήσεις».

Εδειξε ότι στο βάθος όλων αυτών των συνεννοήσεων είναι η Χάγη, έστω κι αν «είναι πολύ μακριά ακόμα». Όπως είπε, η Τουρκία «έχει συμφέρον αυτήν την εποχή να προσεγγίσει περισσότερο τη Δύση, την ΕΕ, αλλά να είναι και ένας πιο συνεργάσιμος εταίρος μέσα στο ΝΑΤΟ» και ότι «η προσέγγιση με την Ευρώπη περνάει μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα "όπλο" το οποίο ενδεχομένως έχουμε στα χέρια μας για μια περαιτέρω εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Στο ίδιο κλίμα, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας στη «Real News», είπε ότι «μετά τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους» η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν «είναι μια ακόμη δυνητική ευκαιρία σε αυτήν την κατεύθυνση», προς το «να συνομιλούμε χωρίς να υπάρχουν προκλήσεις επί του πεδίου». Επιβεβαίωσε πάντως κι αυτός με τη σειρά του ότι η ακριβής ημερομηνία για τα ΜΟΕ «θα προσδιοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης ήδη «τρέχει» το δικό του πρόγραμμα στη Νέα Υόρκη, καθώς αργά χθες ώρα Ελλάδας συμμετείχε σε συνάντηση με τους ομολόγους του των κρατών - μελών της ΕΕ, παρουσία του ύπατου εκπροσώπου Ζ. Μπορέλ.

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννης. Κατά την παραμονή του εκεί, μεταξύ άλλων συναντήσεων θα δει και τον Μπουράκ Ακσαπάρ, υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και «συνομιλητή» του στα θέματα της «Θετικής Ατζέντας» με αντικείμενο την προώθηση των διμερών εμπορικών συμφωνιών.

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός πρόκειται να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου θα έχει συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεολ, κλείνοντας έτσι μια εβδομάδα επαφών κατα την οποία θα υπάρξουν μεταξύ άλλων και συναντήσεις με επενδυτές και ομογενειακές οργανώσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ