Αυτοί είναι οι μάρτυρες που προτείνουν τα κόμματα στην προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο

 
papaggelopoulos

Ενημερώθηκε: 22/10/19 - 00:07

Novartis: Ξεκινά η προκαταρκτική για τον Παπαγγελόπουλο και η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, στην ατζέντα της Τρίτης, έχει συμπεριλάβει και τη συζήτηση για τους μάρτυρες που θα κληθούν σε κατάθεση.

Συνεδριάζει αύριο η προανακριτική επιτροπή της Βουλής προκειμένου να εξετάσει και να αποφασίσει για τους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν στην επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημ. Παπαγγελόπουλου στη υπόθεση Novartis.

Με την υποσημείωση της ΝΔ ότι «το κατηγορητήριο για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είναι ανοιχτό, αν προκύψουν στοιχεία και για άλλα αδικήματα και για άλλες υποθέσεις παρεμβάσεων σε δικαστικούς λειτουργούς», τα κόμματα καλούνται, το απόγευμα της Τρίτης, να λάβουν κατ΄αρχήν θέση επί της δικογραφίας και να προτείνουν τους πρώτους μάρτυρες στην ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης.

ΝΔ: Επαρκή στοιχεία για τέσσερα αδικήματα

Η Επιτροπή θα διερευνήσει εάν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παρενέβη στο έργο δικαστικών λειτουργών και εάν πίεσε συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να ασκήσουν διώξεις, χωρίς στοιχεία, και να καταστήσουν κατηγορούμενους πολιτικούς αντιπάλους της προηγούμενης κυβέρνησης, για την υπόθεση Novartis. Η έρευνα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης αφορά στα εξής αδικήματα:

ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών
πρόκληση και προσφορά για τη τέλεση εγκλήματος
ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος
ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση

Η δικογραφία η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 13 Σεπτεμβρίου και επί της οποίας καλούνται το απόγευμα της Τρίτης να λάβουν θέση οι βουλευτές, έχει μια ιδιαιτερότητα. Οι εισαγγελείς τη διαβίβασαν χωρίς αξιολόγηση, χωρίς δηλαδή, να αναφέρουν κανένα αδίκημα.

Η ΝΔ έχει χαρακτηρίσει επαρκές αποδεικτικό υλικό, το οποίο δεν στηρίζεται σε «κουκουλοφόρους μάρτυρες», τα όσα έχουν καταθέσει οι πρώην συνάδελφοι του κ. Παπαγγελόπουλου, δηλαδή η Ελένη Ράικου, αντεισαγγελέας Εφετών και πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς, και ο Ιωάννης Αγγελής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Στο υλικό που οδήγησε στην πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, η ΝΔ έχει συμπεριλάβει την ένορκη κατάθεση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ότι ο Νίκος Μανιαδάκης του είχε πει πως του ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις να καταθέσει ψευδώς για την υπόθεση Novartis. Στα αποδεικτικά στοιχεία η ΝΔ συμπεριλαμβάνει δημόσια δήλωση του ίδιου του κ. Παπαγγελόπουλου, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι με μερική γνώση της δικογραφίας που έλαβε και με την εμπειρία του δικαστικού λειτουργού, η υπόθεση Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο και το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει την αυτοκάθαρσή του.

Οι βουλευτές της ΝΔ δεν περιορίζονται όμως μόνο στα λεχθέντα του ίδιου του κ. Παπαγγελόπουλου αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι βρίσκονταν σε κυβερνητικά αξιώματα, την επίμαχη περίοδο και προεξοφλούσαν διώξεις πολιτικών προσώπων.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης οι βουλευτές της ΝΔ θα αναπτύξουν τις θέσεις αυτές επί της δικογραφίας, που αριθμεί περί τις 3.500 σελίδες, και θα επισημάνουν ότι ο εισαγγελέας την έχει αποστείλει με το άρθρο 86 του Συντάγματος, και συνεπώς από τη Δικαιοσύνη εκτιμήθηκε ότι τα αδικήματα που ερευνώνται, άπτονται των καθηκόντων του υπουργού. Επίσης θα επαναλάβουν ότι το κατηγορητήριο είναι ανοιχτό, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν στοιχεία για περαιτέρω παρεμβάσεις και πιέσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο σε δικαστικούς λειτουργούς, και για άλλες υποθέσεις, πλην της Novartis.

ΣΥΡΙΖΑ: Το σκάνδαλο Novartis καταρρίπτει τον ισχυρισμό περί σκευωρίας

Βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η υπόθεση Novartis συνιστά σκάνδαλο, το οποίο είναι παράμετρος του μεγάλου σκανδάλου της κατασπατάλησης πόρων στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, θα υπογραμμίσουν ότι ο φάκελος Novartis καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της ΝΔ για «σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και γι΄αυτό θα ζητήσουν να διαβιβαστούν στη Βουλή όλες οι σχετικές με τη Novartis δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί, όλες οι υποθέσεις που σχετίζονται με το Φάρμακο, ακόμη και όλες οι υποθέσεις που έχουν τεθεί στο αρχείο και όλα τα συναφή πορίσματα. Για την ύπαρξη του σκανδάλου θα επικαλεστούν ασφαλώς και τα στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα, με κορυφαίο το επίμαχο έγγραφο του FBI, για πρακτικές και μυστικά προγράμματα της Novartis στην Ελλάδα, με τη συνδρομή κυβερνητικών αξιωματούχων.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα αρχίζει η πραγματική συζήτηση για το σκάνδαλο της Novartis

Αναφορικά με τα προς διερεύνηση αδικήματα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επισημάνουν ότι δεν νοείται ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, σε παράβαση καθήκοντος και σε ψευδή κατάθεση, γιατί δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αυτουργούς της «σκευωρίας» και δεν κατονομάζονται οι ενδεχόμενοι φυσικοί αυτουργοί.

Θα υπογραμμίσουν επίσης ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη είχε έγγραφο του FBI, τρεις μάρτυρες στην Αμερική, τρεις μάρτυρες στην Ελλάδα, έγγραφα και πορίσματα υγειονομικών και άλλων επιτροπών. Η Ελένη Τουλουπάκη έπρεπε λοιπόν να στείλει τον φάκελο στη Βουλή, δεν έχει τελέσει την αξιόποινη πράξη της κατάχρησης εξουσίας και, ούτως εχόντων, δεν εδράζεται πουθενά η κατηγορία για ηθική αυτουργία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε κατάχρηση εξουσίας.

Το αδίκημα της πρόκλησης και προσφοράς για τη τέλεση εγκλήματος, «θέλει αμοιβή», «σημαίνει ότι κάποιος έχει δώσει ή έχει υποσχεθεί αμοιβή οποιασδήποτε φύσης σε κάποιο πρόσωπο για να τελέσει ένα έγκλημα», αναμένεται να επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καθώς η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή κατάθεση, που αποδίδεται στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, έχει την έννοια ότι δόθηκαν ψευδείς καταθέσεις από τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει να διαβιβαστεί στη Βουλή, από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το σκεπτικό με το οποίο είχε τεθεί στο αρχείο, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η μήνυση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Τα πρόσωπα

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, στην ατζέντα της Τρίτης, έχει συμπεριλάβει και τη συζήτηση για τους μάρτυρες που θα κληθούν σε κατάθεση. Ο κατάλογος αναμένεται να είναι μακρύς και να εμπλουτίζεται συν τω χρόνω.

Ποιους προτείνει μάρτυρες το ΚΙΝΑΛ

Ηδη τα κόμματα έχουν αρχίσει να καταθέτουν τις λίστες με τις προτάσεις τους. Πρώτο την λίστα του κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής με την οποία μεταξύ άλλων ζητεί να καταθέσουν ο πρώην ισχυρός άντρας της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής. Ζητά επίσης να καταθέσουν τα 10 πολιτικά πρόσωπα που ενέπλεξε στην υπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Στουρνάρας, Ευ. Βενιζέλος, Αντ. Σαμαράς, Π. Πικραμμένος, Δημ. Αβραμόπουλος, Αδ. Γεωργιάδης. Ανδ. Λοβέρδος, Γ. Κουτρουμάνης, Ανδρ. Λικουρέντζος. Μάριος Σαλμάς).

Το ΚΙΝΑΛ καλεί επίσης να καταθέσουν οι εισαγγελικοί λειτουργοί Ιωάννης Αγγελής, Ελένη Ράικου, Γεωργία Τσατάνη, Ευγενία Κυβέλου και Ισίδωρος Ντογιάκος, οι προστατευόμενοι μάρτυρες, οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κουρτάκης και Γιάννης Φιλιππάκης, ο επιχειρηματίας Σαμπί Μυωνής, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης ο πρώην πρόεδρος της ΕΤΑΔ που έκανε καταγγελίες για τον κ. Παπαγγελόπουλο όσον αφορά το Λαγονήσι resort Γιώργος Τερζάκης και οι κ.κ. Κώστας Ράνος και Νίκος Μανίας που αναφέρονται στην δικογραφία.

Ποιους προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέχεια και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την λίστα με τα πρόσωπα που προτείνει ως μάρτυρες στην προανακριτική επιτροπή για την Novartis.

Ανάμεσα τους βρίσκονται τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που το όνομά τους ενεπλάκη στην υπόθεση της Novartis, στελέχη της εταιρίας, όπως ο Κωνσταντίνος Φρουζής και ο πρόεδρος στην Ελλάδα, την περίοδο 2011-2012 Arnout Ploos Van Amstel και δημοσιογράφοι. Στον κατάλογο των μαρτύρων που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή είναι οι δημοσιογράφοι της ελβετικής τηλεόρασης Μαρία Ροζέλι και Μάρκο Ταλιαμπούε που εργάστηκαν για περισσότερο από ένα χρόνο στην προετοιμασία του ντοκιμαντέρ που προέβαλε η ελβετική τηλεόραση καθώς και η Γιάννα Παπαδάκου, την οποία ενέπλεξε η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου.

Ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλέσει τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη, ο οποίος πλέον είναι κατηγορούμενος και τον Νίκο Μανία που φέρεται να είχε ανάμειξη στην τιμολόγηση των φαρμάκων.

Σε μικρό κατάλογο μαρτύρων προσανατολίζεται η ΝΔ

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία προσανατολίζεται σε ένα μικρό κατάλογο μαρτύρων αρχικά καθώς πολλά μέλη της εκτιμούν ότι στην πορεία εξέλιξης των καταθέσεων των μαρτύρων πιθανόν να προκύψουν κι άλλα θέματα που απαιτούν την κλήτευση νέων μαρτύρων.

Έτσι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προτείνουν την κλήτευση των προστατευόμενων μαρτύρων καθώς και των εισαγγελέων που το όνομά τους έχει εμπλακεί στην υπόθεση όπως οι κυρίες Ράικου,Τουλουπακη και Τσατάνη , ο εισαγγελέας Αγγελής και οι νυν εισαγγελείς διαφθοράς Στέλιος Μανώλης και Χρήστος Ντζούρας

Ακόμα προτείνει την κατάθεση του πρώην ισχυρού άντρα της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζη του τέως προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη καθώς και του Νίκου Μανία ο οποίος φέρεται να έχει σχέση με την τιμολόγηση των φαρμάκων την επίμαχη περίοδο. Η Νέα Δημοκρατία τέλος θα ζητήσει να κληθούν για κατάθεση τα 10 πολιτικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, η πρώην Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και ο πρώην πρόεδρος της ΕΤΑΔ που έκανε καταγγελίες για τον κ. Παπαγγελόπουλο όσον αφορά το Λαγονήσι resort Γιώργος Τερζάκης