Βουλή: Οι τοποθετήσεις των κομμάτων για το προσχεδίο του προϋπολογισμού του 2024

 
vouli programmatikes

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 19/10/23 - 16:16

Με εκ διαμέτρου αντίθετες διαπιστώσεις για την πορεία της οικονομίας, και εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις για τα όσα σηματοδοτεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024, εξελίχθηκε η συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ Ξενοφών Μπαραλιάκος ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός, απότοκος συστηματικής άοκνης εργασίας και της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, έχει σαφή ιδεολογική ταυτότητα, τον ρεαλισμό και την υπευθυνότητα υπέρ του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην αύξηση των μισθών και των συντάξεων, στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, με τρόπο που δεν θα μπαίνει σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, επισήμανε ότι το 2023 δεν επιβλήθηκε κανένας νέος φόρος ούτε αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές και εντούτοις αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα από φόρους εξαιτίας της πραγματικής μεγέθυνσης της οικονομίας. Το ίδιο, επισήμανε, συνέβη και με τις ασφαλιστικές εισφορές, λόγω της αύξησης των μισθών και της απασχόλησης. Ο κ. Μπαραλιάκος είπε ότι στον προϋπολογισμό του 2024 έχουν αποτυπωθεί τα μέτρα της Θεσσαλονίκης, καθώς και τα μέτρα στήριξης των πολιτών που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές. «Το 2024, εφαρμόζοντας το προεκλογικό μας πρόγραμμα αυξάνουμε μισθούς και συντάξεις, ενισχύουμε με τρόπο άμεσο και έμμεσο το εισόδημα των πολιτών, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα», είπε ο ειδικός αγορητής της ΝΔ. «Για εμάς αποτελεί πατριωτικό καθήκον να συγκρουστούμε με το πρόβλημα που βασανίζει τους μικρομεσαίους», ανέφερε επίσης ο κ. Μπαραλιάκος και τόνισε ότι η μάχη με την ακρίβεια δεν θα σταματήσει προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα αγγίζουν κάθε οικογένεια και επιχείρηση.

Ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης είπε ότι η κυβέρνηση εμμένει στις λανθασμένες πολιτικές των προηγούμενων ετών. Η ακρίβεια, το ιδιωτικό χρέος, η διάλυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας επιτείνονται και αυτό ενώ πέντε χρόνια μετά τη λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, σήμερα απουσιάζει ένα συντεταγμένο αναπτυξιακό σχέδιο, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Το κατά κεφαλή εισόδημα στη χώρα μας, βρίσκεται στο 59% του μέσου όρου της ευρωζώνης. Πριν τα μνημόνια, το 2007, το εν λόγω ποσοστό υπολογιζόταν στο 77%», είπε ο κ. Σαρακιώτης. Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαντλεί τις παρεμβάσεις της σε επικοινωνιακή διαχείριση και μέτρα άνευ αξίας και ουσίας. Ιδίως για την κρίση ακρίβειας, είπε ότι πρέπει να υπάρξει μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα που ορίζει η ΕΕ, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης και πάταξη της αισχροκέρδειας με ελέγχους στο χωράφι, προτού το προϊόν φτάσει στο ράφι. Η κυβέρνηση επιστρέφει εθελούσια στα πρωτογενή πλεονάσματα, μέσα σε ένα περιβάλλον επιδείνωσης της καθημερινότητας, αισχροκέρδειας, με έλλειψη ρευστότητας και ενώ το ιδιωτικό χρέος -χρέη σε εφορίες, ΕΦΚΑ, κόκκινα δάνεια- έχει εκτοξευτεί, είπε ο βουλευτής και κατήγγειλε ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται σε λίγους και εκλεκτούς.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, είπε ότι ο προϋπολογισμός στερείται επαφής με την πραγματικότητα, αγνοεί τις ανισότητες που διευρύνονται, αγνοεί τη φοροδιαφυγή, αγνοεί την απροθυμία του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει την πραγματική οικονομία, αγνοεί ότι σημαντικό μέρος της ανάπτυξης, το οποίο «διαφημίζει» η κυβέρνηση, προέρχεται από μεταβιβάζεις περιουσιακών στοιχείων που δείχνουν δυναμική φούσκας. Ο προϋπολογισμός αγνοεί, ανέφερε επίσης ο βουλευτής, τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα και το πιθανότερο είναι ότι θα ξανασυμβούν. Είναι ένας προϋπολογισμός business as usual που αγνοεί όσα συντελούνται στο διεθνές και εσωτερικό περιβάλλον, αντί να υιοθετήσει νέο μοντέλο παραγωγικότητας που θα κινητοποιήσει τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις που σήμερα βρίσκεται σε αδράνεια, είπε ο Παύλος Γερουλάνος.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου προειδοποίησε ότι μονιμοποιούνται οι περικοπές της προηγούμενης 12ετίας στο λαϊκό εισόδημα και αυτό ενώ η ακρίβεια καλπάζει και τα μέτρα της κυβέρνησης δεν καταφέρνουν να καλύψουν τις απώλειες. Την ίδια ώρα που για τα λαϊκά εισοδήματα, ο προϋπολογισμός επιφυλάσσει ψίχουλα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν φοροαπαλλαγών, παίρνουν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και διαμορφώνουν τις τιμές προς τα πάνω. Η Διαμάντω Μανωλάκου ανέφερε ότι έρχεται ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της υγείας, που θα αφαιμάξει και αυτή το λαϊκό εισόδημα, σε συνθήκες καλπάζουσας ακρίβειας. Η ψαλίδα ανάμεσα στις ανάγκες των εργαζομένων και της ικανοποίησης θα ανοίξει ακόμα περισσότερο, με τα 8 στα 10 νοικοκυριά να περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας, την θέρμανση ακόμα και είδη διατροφής με θρεπτική αξία, είπε η Διαμάντω Μανωλάκου.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος, σχολίασε ότι η Βουλή καλείται να αποφασίσει για έναν προϋπολογισμό που κατατίθεται με τη χώρα να έχει λάβει την επενδυτική βαθμίδα, αλλά τα μέτρα είναι ανεπαρκή για τα προβλήματα της χώρας και κυρίως το κορυφαίο πρόβλημα του δημογραφικού. Επισήμανε ακόμη, ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να λάβει υπόψη τους κινδύνους από την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις της. «Το μοντέλο της οικονομίας που βασίζεται στην παροχή υπηρεσιών θα οδηγήσει σε νέα χρεοκοπία, στηρίζεται και αυτό στα ακίνητα, στον τουρισμό και στην εστίαση», επισήμανε ο κ. Φωτόπουλος και πρόσθεσε πως ούτε το σκέλος των δημοσίων επενδύσεων είναι ικανοποιητικό ώστε να ενεργοποιήσει αδρανείς παραγωγικές δυνάμεις. Σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε εμφατικά, στην ανάγκη στήριξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Αθανάσιος Χαλκιάς προειδοποίησε για αρνητικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό, από το ενδεχόμενο νέου μεταναστευτικού κύματος, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Χαλκιάς υπογράμμισε ότι απαιτούνται άμεσες δημοσιονομικές παρεμβάσεις για να στηριχθεί ο ελληνικός λαός από την καλπάζουσα ακρίβεια και να μην δούμε άλλες μειώσεις στην κατανάλωση βασικών αγαθών. Στο κλίμα αυτό, ο βουλευτής προειδοποίησε για ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο περαιτέρω φτωχοποίησης των Ελλήνων πολιτών και ζήτησε ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Ζήτησε επίσης αύξηση των κονδυλίων για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και μεγαλύτερη στήριξη των πολύτεκνων, σημειώνοντας ότι το δημογραφικό είναι κλειδί για ένα υγιές ασφαλιστικό σύστημα.

Ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί ότι μια οικονομία κινείται κυρίως από τους ανθρώπους. «Δυστυχώς δεν είδαμε κάποιο σπουδαίο μέτρο για τη δημογραφική κατάρρευση», είπε ο κ. Νατσιός και χαρακτήρισε άδικο η ελληνική οικογένεια να αντιμετωπίζεται ως μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με την παράνομη μετανάστευση. Στο κλίμα αυτό αναφέρθηκε σε στοιχεία για το ποσοστό εμβασμάτων των μεταναστών στο εξωτερικό, χρήματα που, όπως τόνισε, προέρχονται από παράνομη εργασία και είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Ο κ. Νατσιός ζήτησε προστατευτικές διατάξεις για τις Ελληνίδες εργαζόμενες προκειμένου να γίνουν μητέρες, στήριξη των μητέρων για να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, ουσιαστική στήριξη των νέων ζευγαριών για να αποκτήσουν στέγη.

Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας Ελένη Καραγεωργοπούλου, είπε ότι η εικόνα που περιγράφει η κυβέρνηση είναι πλασματική, διότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντιληφθεί πως η χώρα βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης. Εμφατικά αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο τρόπος που λειτουργεί το Κτηματολόγιο στον μέσο ιδιώτη, την ίδια ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας περιουσίας δεν έχει απογραφεί, με όσα επικίνδυνα συνεπάγεται αυτό και για το δημόσιο και για τους ιδιοκτήτες. Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας κατήγγειλε παράλληλα ότι παραμένει ανύπαρκτος ο φορέας που θα πρέπει να απευθύνονται οι ευάλωτοι οφειλέτες για να διασώσουν την περιουσία τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ