Δεν κατεβαίνουν στις εκλογές οι ΑΝΕΛ - Τι θα κάνουν οι βουλευτές του;

Δεν κατεβαίνουν στις εκλογές οι ΑΝΕΛ - Τι θα κάνουν οι βουλευτές του;
Ενημερώθηκε: 30/05/19 - 13:08

Τη μη συμμετοχή στις πρόωρες εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου φέρεται πως αποφάσισαν ο Πάνος Καμμένος και τα κορυφαία στελέχη των ΑΝΕΛ, αποτέλεσμα της απογοητευτικής πραουσίας στις ευρωεκλογές.

Το ποσοστό που συγκέντρωσαν οι ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές ήταν μόλις 0,80% (45.000 ψήφοι) όταν το 2014 είχαν φτάσει στο 3,46% (198.000 ψήφοι).  Παρά την αντίθεση του κόμματος στη Συμφωνία των Πρεσπών, όλα δείχνουν ότι οι πολίτες δεν εκτίμησαν τη στάση του Πάνου Καμμένου να έχει συγκυβερνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και να τον έχει στηρίξει ως το «παρά πέντε».

Οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν την Δευτέρα όπου συνεδριάζουν τα όργανα του κόμματος, με τις πληροφορίες να λένε πως η τάση που υποστηρίζει την μη κάθοδο να είναι πιο ισχυρή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξει αναστολή της λειτουργίας του κόμματος.

Εκ της αποφάσεως μη συμμετοχής τίθεται το ερώτημα  τι θα απογίνουν - τι θα κάνουν οι τρεις βουλευτές που έμειναν πιστοί στον Πάνο Καμμένο ως την τελευταία στιγμή: η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Κώστας Κατσίκης και ο Αριστείδης Φωκάς, (προέρχεται από την Ενωση Κεντρώων). Θα μεταπηδήσουν στη ΝΔ; 

Ζήτημα τίθεται και για τον Κώστα Ζουράρι, ο οποίος στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις αναμετρήσεις στη Βουλή, αλλά είναι άγνωστο αν θέλει να συνεχίσει την πολιτική με το κόμμα «Πυρίκαυστος Ελλάδα»

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο χώρος της εθνικιστικής Δεξιάς μένει σχεδόν «ακέφαλος», μετά την αποχώρηση του Γιώργου Καρατζαφέρη από την ηγεσία του ΛΑΟΣ και τη μη κάθοδο των ΑΝΕΛ στις εκλογές.

Ο χώρος αυτός αθροίζει ένα μη ευκαταφρόνητο ποσοστό είναι μια καλή δεξαμενή, κυρίως για τη ΝΔ, ειδικά από τους ΑΝΕΛ, αφού στην πλειοψηφία τους οι βουλευτές του προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.