Δημοσκόπηση Pulse: Κλείνει η ψαλίδα – Στις 4 μονάδες η διαφορά Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

 
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Ενημερώθηκε: 16/03/23 - 21:04

Κλείσιμο της «ψαλίδας» ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η νεότερη δημοσκόπηση της Pulse για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, η Ν.Δ λαμβάνει ποσοστό 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 26%.

Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 10% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4% και το ΜέΡΑ25 με 3,5%. Στο όριο της εισόδου στη Βουλή είναι το κόμμα Κασιδιάρη, με 3%.

Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 13%.

Δημοσκόπηση Pulse: Κλείνει η ψαλίδα – Στις 4 μονάδες η διαφορά Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ-1

Τα μετεκλογικά σενάρια

Για την επομένη των εκλογών, το 27% θα προτιμούσε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. και ένα επιπλέον 10% μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ.

Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε το 14%, ενώ σε μεγαλύτερο ποσοστό, 16%, μετρήθηκαν εκείνοι που θα επιθυμούσαν κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το 6% υποστηρίζει την προοπτική μεγάλου συνασπισμού με Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμετοχή άλλων κομμάτων. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί προβάδισμα ως καταλληλότερος πρωθυπουργός με 35% έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα. Κανέναν από τους δύο δεν θεωρεί κατάλληλο το 34%.

Παράλληλα, οι πολίτες θεωρούν πιο πιθανή την εκλογική επικράτηση της Ν.Δ., που στην παράσταση νίκης έχει προβάδισμα με 48% έναντι 27% του ΣΥΡΙΖΑ. 

Δημοσκόπηση Pulse: Κλείνει η ψαλίδα – Στις 4 μονάδες η διαφορά Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ-2

Δημοσκόπηση Pulse: Κλείνει η ψαλίδα – Στις 4 μονάδες η διαφορά Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ-3Για το δυστύχημα των Τεμπών

Πρόκειται για την πρώτη μέτρηση της Pulse μετά το δυστύχημα των Τεμπών και το 51% θεωρεί ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση των σιδηροδρόμων έχουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Το 28% θεωρεί υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., το 4% την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το 12% και τις δύο κυβερνήσεις

Δημοσκόπηση Pulse: Κλείνει η ψαλίδα – Στις 4 μονάδες η διαφορά Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ-4

Υψηλή πρόθεση συμμετοχής, μεγάλες συσπειρώσεις

Υψηλό είναι το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές.

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν θα πάνε να ψηφίσουν, σε ποσοστό 91% οι πολίτες δηλώνουν «σίγουρα ναι» ή «μάλλον ναι», με ένα 5% να απαντά «σίγουρα όχι» και «μάλλον όχι», και το υπόλοιπο 4% δεν απαντά.

Στο «σίγουρα ναι» είναι μεγαλύτερο το ποσοστό στις ηλικίες 60 ετών και άνω, όπου φτάνει το 88%, ποσοστό που μειώνεται όσο μικραίνει η ηλικία και φτάνει το 62% στις ηλικίες 17-29 ετών.

Παράλληλα, αποφασισμένοι να πάνε να ψηφίσουν είναι σε συντριπτικό ποσοστό οι ψηφοφόροι που προτίθενται να ψηφίσουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, στοιχείο που δείχνει και τη μεγάλη συσπείρωση που καταγράφουν τα δύο κόμματα.

Σε ποσοστό 90% τόσο οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. όσο και εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε στην κάλπη, ενώ ένα επιπλέον 8% από κάθε κόμμα δηλώνει ότι μάλλον ναι, θα ψηφίσει. Το ποσοστό μειώνεται στους ψηφοφόρους που δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, εκ των οποίων το 76% λέει ότι σίγουρα θα φτάσει στην κάλπη και ένα 20% απαντά πως μάλλον ναι, θα ψηφίσει.

Ακόμη χαμηλότερα είναι τα ποσοστά στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», όπου συγκεντρώνονται οι αναποφάσιστοι και όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν λευκό, άκυρο ή θα απέχουν. Εδώ μόλις το 47% δηλώνει ότι σίγουρα θα φτάσει μέχρι την κάλπη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ