Εκλέγεται η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας

 
 Εκλέγεται η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Ενημερώθηκε: 22/01/20 - 10:20

Στις 10:30 διεξάγεται στην ολομέλεια της Βουλής η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μόνη υποψήφια, η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να λάβει -για πρώτη φορά- τις ψήφους βουλευτών τριών κομμάτων, ήτοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Θα καταψηφίσουν, δηλώνοντας "παρών" οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία προτάθηκε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία κατά την οποία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, σύμφωνα με το πρόσφατα αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Περίπου στις 13:30 και μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας θα μεταβεί στο γραφείο της κυρίας Σακελλαροπούλου προκειμένου να της επιδώσει το αποτέλεσμα και να της ανακοινώσει επίσημα πως η εθνική αντιπροσωπεία την επέλεξε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Η ορκωμοσία της νέας προέδρου θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαρτίου 2020, μια ημέρα μετά την λήξη της θητείας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δήλωσε σχετικά πως «εκτιμάμε –με βάση τις επίσημες τοποθετήσεις των κομμάτων– ότι η υποψήφια κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που πρότεινε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εξασφαλίσει πολύ περισσότερες από τις απαιτούμενες –κατά το Σύνταγμα– 200 ψήφους».

Για όσους αρέσκονται στην αριθμητική, το απόλυτο ρεκόρ μέχρι σήμερα στις ψήφους το έχει η πρόταση του Κώστα Καραμανλή τον Φεβρουάριο του 2005: τότε ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη με 279 ψήφους από τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος το 2000 έλαβε 269 ψήφους, επίσης από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Πολύ μεγάλο αριθμό ψήφων είχε λάβει και ο Προκόπης Παυλόπουλος, που ανέλαβε το ύπατο πολιτειακό αξίωμα ψηφιζόμενος από 233 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Αν δεν υπάρξει κάποια έκτακτη απουσία, η κ. Σακελλαροπούλου αναμένεται να λάβει 263 ψήφους από το σύνολο 266 των τριών κομμάτων, καθώς δεν θα την ψηφίσει ο Αντώνης Σαμαράς λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού στο εξωτερικό και των κ. Συρμαλένιου και Αλεξιάδη που θα λείπουν δικαιολογημένα. Απών από την ψηφοφορία θα είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ο οποίος λείπει στο εξωτερικό σε κυβερνητική αποστολή γι' αυτό και η επιστολική του ψήφος θα προσμετρήσει κανονικά.