Εντυπωσιασμένος από την προτομή του Μέγα Αλέξανδρου ο Ομπάμα- “Θα επιστρέψω!” (ΦΩΤΟ)

 
Εντυπωσιασμένος από την προτομή του Μέγα Αλέξανδρου ο Ομπάμα- “Θα επιστρέψω!”

Ενημερώθηκε: 16/11/16 - 19:40

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφυγε από το Μουσείο της Ακρόπολης με δύο δώρα που του πρόσφερε ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής: ένα αντίγραφο της «σκεπτόμενης Αθηνάς» και ένα αντίγραφο αττικού τετράδραχμου, επίσης του 5ου π Χ αιώνα.

Το αττικό τετράδραχμο που δωρίστηκε στον Αμερικανό πρόεδρο, δεν ήταν στο πρόγραμμα: «Συνέβη εντελώς αυθόρμητα, επειδή έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον όταν, βλέποντας το πρωτότυπο, του εξήγησα ότι στην αρχαιότητα με αυτά πλήρωναν τους τεχνίτες και τους αρχιτέκτονες» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Παντερμαλής.

Πώς εξελίχθηκε σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, η ξενάγηση του Μπαράκ Ομπάμα στο Μουσείο της Ακρόπολης; Ποιά εκθέματα του έκαναν εντύπωση; Εξέφρασε την θέση του στο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που λίγο νωρίτερα είχε επισκεφτεί; «Δεν ήταν μια ξενάγηση, αλλά ένας πολιτιστικός περίπατος μέσα από τις αίθουσες του Μουσείου» ακριβολογεί ο Δημήτρης Παντερμαλής.

Και συνεχίζει: «Φυσικά, επειδή το Μουσείο της Ακρόπολης διαθέτει τα σπουδαιότερα γλυπτά της αρχαϊκής και κλασικής εποχής, παραμείναμε σ' αυτά. Ο πρόεδρος Ομπάμα μου έδωσε την αίσθηση ενός ανθρώπου εξοικειωμένου, με γνώσεις για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και με ενδιαφέρον ειλικρινές να μάθει περισσότερα. Μιλήσαμε για ποικίλα θέματα, για τον πολιτισμό, την πολιτική και την οικονομία στην αρχαιότητα. Είδαμε λεπτομέρειες και ποιοτικά χαρακτηριστικά των έργων τέχνης, τον συμβολισμό τους, τη σημασία τους και ολοκληρώσαμε με τα γλυπτά του Παρθενώνα και τις μετόπες με την Κενταυρομαχία από την νότια πλευρά του Παρθενώνα».

Τον Αμερικανό πρόεδρο υποδέχτηκε στο Μουσείο η υπουργός Πολιτισμού και η συνάντησή του με τον κ. Παντερμαλή έγινε στα γλυπτά του μικρού ιωνικού ναού της Αθηνάς Νίκης, τον οποίο είχε μόλις επισκεφθεί στον ιερό βράχο. Σταμάτησε μπροστά στη ζωφόρο της μάχης του Μαραθώνα.

Εντυπωσιάστηκε με την θέα της ανασκαφής από ψηλά και ρώτησε τον κ. Παντερμαλή σχετικά με τα ευρήματά της. «Προχωρήσαμε στις αίθουσες, ερημικά μόνοι» μας λέει χαμογελώντας, αλλά και κυριολεκτικά ο κ. Παντερμαλής, αφού τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.

«Σταματήσαμε στις αρχαϊκές κόρες, μιλήσαμε για την ομορφιά των αγαλμάτων που ήταν κοινωνικό ιδεώδες. Στη σκεπτομένη Αθηνά, στις Καρυάτιδες. Όταν του έδειξα το κενό και του εξήγησα ότι είναι της Καρυάτιδας που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, μου απάντησε: «Καταλαβαίνω, καταλαβαίνω, το γνωρίζω το θέμα».

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος όμως έδειξε ο Αμερικανός Πρόεδρος και με την προτομή του Μέγα Αλέξανδρου. Πρόκειται για ενα από τα ωραιότερα σωζόμενα γλυπτά του στρατηλάτη. Μία προτομή του Μεγάλου Αλέξανδρου σε νεαρή ηλικία, όπως θα ήταν την εποχή της επίσκεψής του στην Αθήνα, μετά τη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ.

Κύρια χαρακτηριστικά είναι τα μακριά μαλλιά και τα έντονα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο. Θεωρείται ως πρωτότυπο έργο του γλύπτη Λεωχάρη ή ως ρωμαϊκό αντίγραφο του έργου του γλύπτη Λυσίππου, προτομή που βρέθηκε κοντά στο Ερέχθειο.

Ο Pete Souza ανέβασε στο Ιnstagram τη φωτογραφία από την εν λόγω προτομή, γράφοντας στη λεζάντα «Alexander The Great»:

Ο Μπαράκ Ομπάμα ενδιαφέρθηκε για τον χρωματισμό των αγαλμάτων και χάρηκε που είδε τις ψηφιακές αναπαραστάσεις που έχουμε κάνει στο Μουσείο. Του έδειξα επίσης τα αντίγραφα που έχουμε φτιάξει από παριανό μάρμαρο. Αποχωρώντας, μου είπε ότι πήρε μια πολύ καλή γεύση κι ότι επιθυμεί να ξαναγυρίσει με την οικογένειά του μετά τη λήξη της θητείας του» τελειώνει την αφήγησή του ο Δ. Παντερμαλής από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Σχετικά Θέματα:

Μητσοτάκης: H επίσκεψη Ομπάμα συνιστά αναμφισβήτητα σημαντικό γεγονός για την πατρίδα μας (ΒΙΝΤΕΟ)

"Πόλεμος" Ομπάμα-Σόιμπλε για το Ελληνικό χρέος

Κυβέρνηση: Η επίσκεψη Ομπάμα σηματοδοτεί την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ

Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: Τέλος στο ταξίδι-Αποχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος (ΒΙΝΤΕΟ)

Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα-Αποχαιρετιστήρια ομιλία: Ευγνωμοσύνη για την Ελλάδα, τον μέγα κόσμο

Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα-Bloomberg: Κρατά ζωντανή την ελπίδα στην Ελλάδα

Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα-Παραλήρημα Πολάκη: Πνιγείτε στη Χολη σας, κρεμαστείτε απ τις γραβάτες σας

Επίσκεψη Ομπάμα στην Ακρόπολη: Δείτε live την ξενάγηση του Ομπάμα στο Μουσείο της Ακρόπολης

Γερμανικές ειρωνείες στον Ομπάμα: Ποιο βάρος έχουν τα λόγια του; Άδικο κόπο κάνει, η μείωση χρέους αποκλείεται!

Μητσοτάκης για επίσκεψη Ομπάμα: Είναι ένας σπουδαίος φίλος και σύμμαχος της χώρας μας

Το σημερινό πρόγραμμα του Μπαράκ Ομπάμα

Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: Σε ποιες περιοχές και μέχρι πότε ισχύουν οι απαγορεύσεις σήμερα