Καρφιά Φίλη κατά Τσίπρα, Ιερώνυμου, Καμμένου στην τελετή παράδοσης στο υπουργείο Παιδείας

 
Καρφιά Φίλη κατά Τσίπρα, Ιερώνυμου, Καμμένου στην τελετή παράδοσης στο υπουργείο Παιδείας

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Ενημερώθηκε: 07/11/16 - 16:35

Οπως αναμενόταν ο κ Φίλης μίλησε για την αντικατάσταση του από το υπουργείο Παιδείας και την άρνησή του να αποδεχτεί τα υπουργεία που του προσφέρθηκαν. Εκανε λόγο για πολιτικό θάνατο του στη σαυνέντευξη του Αρχιεπισκόπου στο ΣΚΑΙ ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγε και ο υποργός Αμυνας. Επίσης έκανε λόγο για πρόκληση στο δημοκρατικό σύστημα.

Εντύπωση προκάλεσε ότι η ΕΡΤ διέκοψε τη σύνδεση με το υπουργείο Παιδείας όσο ακόμη μιλούσε ο κ. Φίλης και συνεχίζε να είναι αιχμηρός προς τον πρωθυπουργό. Διέκοψε τη σύνδεση για να μεταφερθεί στο υπουργειο Εργασίας όπου μιλούσε η κ. Αχτσιόγλου.

Καρφιά και υπονοούμενα κατά του Αλέξη Τσίπρα που τον άφησε εκτός κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό ενώ το αμέσως προηγούμε διάστημα εξήρε και δημοσίως το έργο του στο υπουργείο Παιδείας.

«Το ερώτημα για την απομάκρυνσή μου αιωρείται στο χώρο της δημόσιας σφαίρας και απασχολεί κάθε δημοκρατικό πολίτη», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ενώ συνεχίζοντας είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν του επισήμανε προβλήματα στη λειτουργία του υπουργείου Παιδείας, «παρόλα αυτά - όπως είπε- το άριστα 20 σε ενάμιση μήνα μετατράπηκε σε μη προβιβάσιμο βαθμό» και πρόσθεσε ότι «όσο αυτά (τα ερωτήματα) δεν εξηγούνται πειστικά, η πρόταση για αλλαγή περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Αναρωτήθηκε ο κ. Φίιλης «Όταν ο μαθητής παίρνει άριστα αλλά μένει μετεξεταστέος ποιος φταίει; Ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μαθητής;»

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας ότι «οργανώθηκε και εκτελέστηκε συμβόλαιο πολιτικού θανάτου μου».

Αφησε πυρά κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Πάνου Καμμένου για την υπόσχεσή του στον Αρχιεπίσκοπο να παραιτηθεί σε περίπτωση που του το ζητούσε!

Οπως χαρακτηριστικά είπε η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου στον ΣΚΑΙ σηματοδότησε τον πολιτικό του θάνατο.

«Υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν αντίτιμο, δεν αγοράζονται» είπε ο Νίκος Φίλης σχολιάζοντας όσα γράφονται για την απομάκρυνσή του. Ο κ. Φίλης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υποκίνησε σε μεγάλο βαθμό την απομάκρυνσή του, έκανε λόγο για επιχείρηση «δολοφονίας χαρακτήρα» και πρόσθεσε ότι όταν η εκκλησία ζητά και επιτυγχάνει την αποπομπή ενός υπουργού τότε τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Σημείωσε μάλιστα ότι η συμπεριφορά της εκκλησίας απέναντι στο πρόσωπό του καταδεικνύει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων κράτους-εκκλησίας ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο κύριος Φίλης κατηγόρησε την ηγεσία της εκκλησίας για αλλαγή στάσης σε μία σειρά θεμάτων και την υιοθέτηση ατζέντας που γυρίζει τη χώρα στο παρελθόν, και έκανε λόγο για ευθεία αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος.

Μιλώντας για το έργο του στο υπουργείο Παιδείας είπε:

«Μοχθήσαμε 13 μήνες, έφτασε η μέρα της αποχώρησης». « Είπα την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ότι θα κάνουμε αντιστροφή των προτεραιοτήτων. Είπα θα χτίζουμε από κάτω προς τα πάνω. Δεν ξεκινήσαμε από τα πανεπιστήμια, αλλά από τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια, τα λύκεια , τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας», υπογράμμισε και συμπλήρωσε «Μέσα σε λίγους μήνες παρά τη σκληρή μνημονιακή λιτότητα, προχωρήσαμε στο σχολείο ποιότητας» σημείωσε ο κ Φίλης. Επανέλαβε εξάλλου πως πρέπει να μπει τέλος στις πανελλήνιες εξετάσεις και ζήτησε αυτό να είναι αποτέλεσμα διακομματικής συνεργασίας. Ο Νίκος Φίλης έκανε αναφορά στο έργο του υπουργείου και ζήτησε από τη νέα ηγεσία να «αγκαλιάσει» το πρόγραμμα του υπουργείου για τα προσφυγόπουλα.

Τέλος, δάκρυα κύλησαν από τα μάτια του όταν αναφέρθηκε στον διευθυντή του γραφείου του Τάκη Κατσαρό.