Κασσελάκης για Κυπριακό: «Επανέναρξη διαπραγματεύσεων από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά»

 
κασσελάκης στέφανος

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 03/10/23 - 16:56

Την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά και την στήριξη των ΜΟΕ, υποστηρίζει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογραμμίζοντας επίσης τη σημασία διορισμού απεσταλμένου τού ΟΗΕ και εκφράζοντας την απόλυτη στήριξη του κόμματός του στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του κόμματος, ο κ. Κασσελάκης σημειώνει στη συνέντευξη του ότι «καμία διχοτομική πρόταση δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συνομιλίες» στο Κυπριακό. Παράλληλα, αναφέρεται στη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Τονίζει ότι «πρέπει να υπάρξουν πιέσεις από την ΕΕ και τους εταίρους μας, ώστε η Τουρκία να δεσμευθεί, με κίνητρα και αντικίνητρα στον διάλογο». Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι είναι σημαντικό να συνδεθεί με το Κυπριακό το υπό συζήτηση ευρωτουρκικό πλαίσιο και ειδικότερα η διαπραγμάτευση για μια αναθεωρημένη τελωνειακή ένωση. Αναφερόμενος στην παρούσα φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σημειώνει ότι «η προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου αποτελεί θετική εξέλιξη για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», ωστόσο υπογραμμίζει ότι «αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό θα υπονομεύσουν σαφώς τον ελληνοτουρκικό διάλογο».

Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά που είχε κάνει σε «κρατίδιο» για το ψευδοκράτος, ο κ. Κασσελάκης τονίζει: «Οι θέσεις μου, όπως και του κόμματος που εκπροσωπώ, είναι σαφείς». «Ως προς το λάθος μου, όπως ξέρετε ανασκεύασα αμέσως και ζήτησα συγγνώμη. Αλίμονο αν οι άνθρωποι καθορίζονται από τα λάθη που διορθώνουν και όχι από τα πιστεύω τους και τις πράξεις τους».

Ειδικότερα, ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι θεωρεί καθήκον του το πρώτο του ταξίδι μετά την εκλογή του να είναι στην Κύπρο, «αναγνωρίζοντας και αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού για τον Ελληνισμό, για την ειρήνη στην περιοχή μας και για την Ευρώπη στο σύνολό της, όπως τόνισε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κατά την επίσκεψή της. Και βέβαια, για να τονίσω τη σημασία που έχει ο σταθερός συντονισμός και η συνεργασία Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια περίοδο με σημαντικές προκλήσεις αλλά και προοπτικές για την περιοχή μας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως αξιωματική αντιπολίτευση και ιδίως ως κυβέρνηση», υπογραμμίζει, «έχει μια ισχυρή παρακαταθήκη ενεργητικής στήριξης της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΟΗΕ- λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Μια σημαντική μάχη που δόθηκε και κερδήθηκε, ώστε να αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ότι λύση με εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα δεν μπορεί να υπάρξει». Επισήμανε παράλληλα ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προωθήσει σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, σχήματα όπως το 3+1 και τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, «που αποδείχτηκε πόσο μεγάλη αξία έχουν». «Όπως έχει στηρίξει και τον πολύ σημαντικό αγώνα που δίνει η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ». «Στο πλαίσιο αυτής της ισχυρής παρακαταθήκης, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», αναφέρει ο κ. Κασσελάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανές διόδους υπέρβασης του τέλματος στο Κυπριακό, ο κ. Κασσελάκης σημειώνει ότι «δυστυχώς απέναντι στην προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών έχουμε τη σταθερή αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και κυρίως της Τουρκίας». «Είναι ξεκάθαρο ότι καμία διχοτομική πρόταση δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συνομιλίες. Ωστόσο, πρέπει να επιμείνουμε ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση συνομιλιών από εκεί που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά. Να επιμείνουμε σε διάφορα επίπεδα», τόνισε. Αναφέρει ότι «πρώτα από όλα είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει διορισμός απεσταλμένου του ΟΗΕ και στηρίζουμε απόλυτα την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, είναι σημαντικό να συνδεθεί το ευρωτουρκικό πλαίσιο που βρίσκεται σήμερα υπό συζήτηση και ειδικότερα η διαπραγμάτευση για μια αναθεωρημένη τελωνειακή ένωση, με το Κυπριακό όπως και με την οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας Ελλάδας-Τουρκίας στη Χάγη, όπως προτείναμε το 2021». Τονίζει ότι «πρέπει να υπάρξουν πιέσεις από την ΕΕ και τους εταίρους μας, ώστε η Τουρκία να δεσμευθεί, με κίνητρα και αντικίνητρα στον διάλογο. Να μην επιτραπεί να αξιοποιήσει ευκαιριακά τον διάλογο για να επιστρέψει στην ένταση αφού εξασφαλίσει τα οφέλη που αποζητά».

Αναφέρει επίσης ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. «Αύριο θα επισκεφθώ την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, που ξέρουμε όλοι πόσο σημαντική δουλειά κάνει. Η Κύπρος χρειάζεται Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και όχι μονομερείς επιθετικές ενέργειες όπως αυτές που είδαμε στην Πύλα ή στα Βαρώσια ή επιθετικές δηλώσεις όπως αυτές που είδαμε από τον Τούρκο Πρόεδρο στον ΟΗΕ», εξηγεί.

Ερωτηθείς αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμμερίζεται το δόγμα συναπόφασης στις σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας ή το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται», ο κ. Κασσελάκης απαντά: «Θεωρώ ότι στην εποχή μας μόνο κακό μπορούν να κάνουν δόγματα του παρελθόντος. Μας ενώνει και θα μας ενώνει πάντα, ο ισχυρός δεσμός του Ελληνισμού». Αναφέρει επιπλέον ότι «από εκεί και πέρα, δύο κυρίαρχα, σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να μιλούν ειλικρινά και να συντονίζονται για να αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και να προωθούν τα συμφέροντά τους». «Ως προς την ουσία τής διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό η Ελλάδα δεν εμπλέκεται στις εσωτερικές πτυχές, αλλά σε ζητήματα ασφάλειας. Παράλληλα, στηρίζει σταθερά ότι οποιαδήποτε λύση για το Κυπριακό πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου», προσθέτει.

Σχετικά με την παρούσα φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Κασσελάκης τονίζει ότι «η προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου αποτελεί θετική εξέλιξη για την εξομάλυνση των σχέσεών μας. Ωστόσο, για να εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και την ειρήνη στην περιοχή πρέπει στόχος να είναι η προσφυγή στη Χάγη μόνο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ και πρέπει να είναι σαφές ότι κόκκινες γραμμές είναι η κυριαρχία μας και η μη αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Όπως ξεκάθαρο πρέπει να είναι ότι αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, όπως αυτές που προανέφερα, θα υπονομεύσουν σαφώς τον ελληνοτουρκικό διάλογο».

Αναφορικά με τον όρο «πατριωτική Αριστερά», τον οποίο χρησιμοποιεί, ο Στέφανος. Κασσελάκης σημειώνει ότι μιλά για «σύγχρονη, πατριωτική Αριστερά» διότι πιστεύει ότι πρέπει να αγωνιστούμε σε δύο επίπεδα: «Πρώτον, για την προώθηση σύγχρονων, προοδευτικών πολιτικών με σκοπό την αντιμετώπιση των σημερινών κοινωνικών και πολιτικών προκλήσεων: για την προάσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, των εργασιακών δικαιωμάτων, του δικαιώματος στη στέγαση, απέναντι σε πολιτικές που εντείνουν τις ανισότητες και την εκμετάλλευση. Για την προστασία του περιβάλλοντος με πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης απέναντι στην κλιματική κρίση. Για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών απέναντι σε πολιτικές που υποθηκεύουν τις ζωές τους με σκοπό το κέρδος ή λόγω πελατειακών πρακτικών. Για τη θωράκιση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέναντι στον αυταρχισμό και στις διακρίσεις. Για την προώθηση ενός αναπτυξιακού, κοινωνικού κράτους και ενός μοντέλου υγιούς επιχειρηματικότητας απέναντι στη διαπλοκή και τις πελατειακές σχέσεις».

Ο κ. Κασσελάκης τονίζει ότι «αυτούς τους αγώνες μας, διατρέχει ο αγώνας του ελληνικού λαού για προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, απέναντι σε απειλές και παράνομες διεκδικήσεις. Απέναντι στην οικονομική και γεωπολιτική εξάρτηση από ισχυρές δυνάμεις». Σημειώνει ότι «αυτός ο αγώνας δεν δίνεται με κραυγές και πατριδοκαπηλία και με το να αποκαλείς τους πολιτικούς σου αντιπάλους “εθνική εξαίρεση”». «Δίνεται», συνεχίζει, «με την οικοδόμηση σχέσεων με τους ισχυρούς εταίρους μας, που να είναι πραγματικά αμοιβαία επωφελείς. Και δίνεται με το να μην υποχωρείς τη δύσκολη στιγμή. Με τη στάση που τήρησε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το 2018 απέναντι στο ερευνητικό Barbaros. Παράλληλα δίνεται -όπως είπα και στο βίντεο που έκανα για τη Συμφωνία των Πρεσπών- με το να κάνεις κάτι που βοηθάει το μέλλον της χώρας σου ακόμα και αν είναι δύσκολο, αντί να υποθηκεύεις αυτό το μέλλον με το να κρύβεσαι τη μία και να πλειοδοτείς την άλλη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ