Μεϊμαράκης, Μάρκου, Ασημακοπούλου παραιτούνται λόγω «διάταξης Κουντουρά» - Ποιοι τους διαδέχονται

 
Μεϊμαράκης, Μάρκου, Ασημακοπούλου παραιτούνται λόγω «διάταξης Κουντουρά» - Ποιοι τους διαδέχονται

Ενημερώθηκε: 21/03/19 - 10:19

Η γνωστή και ως «τροπολογία Κουντουρά» που ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής με 148 «ναι», προκάλεσαι την αντίδραση της αντιπολίτευσης η οποία πλέον την αμφισβητεί και εμπράκτως.

Ηδη οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κατερίνα Μάρκου και Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου δήλωσαν πως δεν θα κάνουν χρήση της τροπολογίας και θα παραιτηθούν από βουλευτές προκειμένου να διεκδικήσουν μία θέση στην Ευρωβουλή.

Με αυτόν τον τρόπο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά ουσιαστικά στα όσα ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, πως η τροπολογία δεν ήταν φωτογραφική για την Ελενα Κουντουρά και τον Σπύρο Δανέλλη, καθώς με αυτήν ωφελούνται και υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Άννα Ασημακοπούλου.

Μεϊμαράκης: Δεν θα κάνω χρήση της διάταξης

Πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στη Βουλή ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε σε συνεργάτες του ότι «κατ επανάληψη έχω μιλήσει για την ηθική στην πολιτική και τους άγραφους κανόνες και ως εκ τούτου δεν θα κάνω χρήση της διάταξης που καταργεί το ασυμβίβαστο».

Τις επόμενες ημέρες ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να παραιτηθεί από βουλευτής της ΝΔ και να παραμείνει υποψήφιος ευρωβουλευτής, χωρίς την ασφάλεια της βουλευτικής έδρας.

Παραιτείται και η Ασημακοπούλου

Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Μετά τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και η γαλάζια βουλευτής εξέφρασε την πρόθεσή της να μην κάνει χρήση της τροπολογίας Κουντουρά, αλλά να παραιτηθεί από βουλευτής.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η βουλευτής της ΝΔ αναφέρει «εννοείται ότι δεν μπορείς να καταψηφίζεις μια διάταξη και μετά να τη χρησιμοποιείς. Αυτό κάνω και τώρα παραμένοντας πιστή στις αρχές και αξίες που ακολούθησα σε όλη μου την πορεία ενασχόλησης με τα κοινά».

Ποιοι θα διαδεχτούν Μεϊμαράκη - Ασημακοπούλου;

Οι Μεϊμαράκης και Ασημακοπούλου είναι Βουλευτές της Νέα Δημοκρατίας στη Β’ Περιφέρεια των Αθηνών. Οι αναπληρωματικοί κατά σειρά είναι οι Αργύρης Ντινόπουλος και Ζωή Ράπτη. Ο κ. Ντινόπουλος, όντας υποψήφιος για το Δήμο Βριλησσίων, και όπως ο ίδιος ανακοίνωσε θα ανακοινώση την απόφασή του αύριο Παρασκευή μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Κ. Μητσοτάκη. Αν τελικά ο κ. Ντινινόπουλος παραιτηθεί της έδρας για να αφοσιωθεί στις ανάγκες των αυτοδιοικητικών εκλογών, τότε ο επόμενος στη σειρά είναι ο πρώην υπουργός Γιάννης Μιχελάκης.

Όσον αφορά την κ. Κατερίνα Μάρκου, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του Ποταμιού και προσχώρησε στην Κεντροδεξιά Παράταξη. Με την παραίτησή της, ο αναπληρωματικός Νίκος Νυφούδης θα παραμείνει στην ανεξάρτητη ομάδα βουλευτών που αποτελείται από τους άλλους 3 βουλευτές που εξελέγησαν με το Ποτάμι, κ. Θεοδωράκη, Λυκούδη και Μυρωτά.