Μητσοτάκης από Βαρσοβία: «Πρέπει να υπερασπιστούμε τα σύνορά μάς, τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά»

 
mitsotakis tusk

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 12/04/24 - 15:59

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στη Βαρσοβία με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ - οι δύο πιο ισχυροί ηγέτες του ΕΛΚ αυτήν τη στιγμή - στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Πολωνία από το 2011.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλα τα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας (17-18 Απριλίου), καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Στις κοινές δηλώσεις τους μετά την συνάντηση, ο Ντόναλντ Τουσκ καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος ανταπέδωσε τα θετικά λόγια. Μάλιστα, στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πολωνό ομόλογό του για την βοήθεια στις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού στην Ελλάδα. 

Η συνεργασία μας μου δίνει ελπίδα και με κάνει αισιόδοξο για το ασφαλές μέλλον της Ευρώπης, τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Έχουμε πολλές κοινές εμπειρίες και ήθελα να σημειώσω ότι για πολλούς λόγους, μια εγγύτητα απόψεων, μία εγγύτητα νοοτροπιών, η συνεργασία μας με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη είναι πάντα εξαιρετική. Μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον και αυτό έχει μεγάλη σημασία, δεδομένης της σημασίας της Ελλάδος, αλλά και της Πολωνίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο κ. Τουσκ.

Πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε να έχουμε θετική επιρροή στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών στρατηγικών όσον αφορά την ασφάλεια, τη μετανάστευση. Και θέλω να αναφέρω ότι είναι κάτι που συζητήσαμε επί μακρόν σήμερα ότι θα ανταλλάσσουμε πρακτικές εμπειρίες όσον αφορά την αποτελεσματική προστασία των συνόρων ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση. Και οι δύο χώρες έχουν σοβαρούς λόγους για να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση. Φυσικά τα προβλήματα διαφέρουν λόγω της διαφορετικής γεωγραφικής θέσης και των γειτόνων, αλλά οι θέσεις μας είναι κοντά με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Η Ευρώπη, τα κράτη μέλη, πρέπει να προστατέψουν αποτελεσματικά τα εδάφη τους και να ελέγχουν τα σύνορά τους, διασφαλίζοντας ότι η μεταναστευτική τους πολιτική δεν είναι χαοτική ή ανεξέλεγκτη. Σας ευχαριστώ λοιπόν πολύ, αγαπητέ Κυριάκο, για την ανταλλαγή απόψεων για μια πιο ασφαλή Ευρώπη τόσο στο νότιο όσο και στα ανατολικά της σύνορα».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες , ως μέλη της ΕΕ, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παράνομη μετανάστευση

«Πρέπει να υπερασπιστούμε τα σύνορα μάς, τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που υπερψηφίστηκε πρόσφατα. 

«Η αμυντική πολιτική πρέπει επίσης να είναι ψηλά στην ευρωπαϊκή μας ατζέντα και κάτι που πρέπει να συζητήσουμε μετά τις ευρωεκλογές», δήλωσε ακόμα ο Κυρικάκος Μητσοτάκης. 

Μητσοτάκης και Τουσκ που έχουν υπογράψει για την υποψηφιότητα της Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ