ΝΔ: Περιφερόμενος Μαυρογιαλούρος ο κ. Τσίπρας - Τι αναφέρει για την καθυστέρηση κατασκευής της εθνικής Πατρών-Πύργου

 
ΝΔ: Περιφερόμενος Μαυρογιαλούρος ο κ. Τσίπρας - Τι αναφέρει για την καθυστέρηση κατασκευής της εθνικής Πατρών-Πύργου

Ενημερώθηκε: 25/05/21 - 18:02

«Περιφερόμενο Μαυρογιαλούρο» χαρακτηρίζει η ΝΔ τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα στην Ηλεία για το έργο της εθνικής όσου Πατρών-Πύργου και την αναμόρφωση του Πανεπιστημιακού Χάρτη στην περιοχή.

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κατηγορεί τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η εθνική Πατρών-Πύργου θα ήταν έτοιμη αν δεν είχε ακυρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός του 2014.Αναφέρει σχετικά με το θέμα η ΝΔ:

«Η Πατρών-Πύργου είχε δημοπρατηθεί το 2014 με μία μόνο εργολαβία προϋπολογισμού 443 εκατ. ευρώ, η οποία αν προχωρούσε, σήμερα το έργο θα ήταν έτοιμο. Το 2015 μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα ήταν να ακυρώσει τον ενιαίο διαγωνισμό και να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου μέσω 8 εργολαβιών. Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν άλλα 2 χρόνια μέχρι να ετοιμαστούν τεύχη δημοπράτησης και να διεξαχθούν διαγωνισμοί και για τις 8 εργολαβίες, που είχαν τελικά συνολικό προϋπολογισμό 510 εκατ. ευρώ. Έτσι το 2019 είχαν υπογραφεί 5 από τις 8 συμβάσεις, ενώ για τις υπόλοιπες 2 (Δουναίικα - Πύργος και Βάρδα - Α.Κ. Κυλλήνης) ο προσωρινός ανάδοχος είχε κηρυχθεί οριστικά έκπτωτος (Καλογρίτσας), καθώς δεν μπόρεσε να προσκομίσει την απαραίτητη εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης για το έργο, ενώ στο τρίτο (Α.Κ. Κυλλήνης - Αμαλιάδα) υπήρχαν αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ. Γι’ αυτό το “έργο” καμαρώνει ο κ. Τσίπρας».

Όσο για την αναμόρφωση του Πανεπιστημιακού Χάρτη, το γραφείο τύπου της ΝΔ αναφέρει:

«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αγνοεί εντελώς την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών που ενέκρινε, με συντριπτική πλειοψηφία, το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών (45 υπέρ, 3 λευκά & 3 κατά).

Στο Τμήμα Γεωπονίας Αμαλιάδας το ποσοστό αποφοίτησης είναι μόλις 3,6%, δηλαδή από τους περίπου 200 εισακτέους κάθε χρόνο, αποφοιτούν 7 άτομα! Οι αριθμοί για το αν υπάρχει ανάγκη τέτοιου τμήματος, μιλούν από μόνοι τους.

Στις εγκαταστάσεις του πρώην Τμήματος Γεωπονίας έχει προταθεί η ίδρυση Πρότυπου Εκπαιδευτικού Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με έμφαση στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Ένα πρότυπο κέντρο το οποίο θα περιλαμβάνει Επαγγελματική Σχολή Κατάρτισης επιπέδου 3, Επαγγελματικό Λύκειο με κατεύθυνση γεωπονίας επιπέδου 4 και Δημόσιο Θεματικό ΙΕΚ στη Γεωπονία επιπέδου 5.

Όσο για το τμήμα Μουσειολογίας, ο παγκόσμιος κανόνας είναι να αποτελεί είτε αντικείμενο μεταπτυχιακών ή (πιο σπάνια) ειδική κατεύθυνση μέσα σε κάποιο τμήμα αρχαιολογίας ή ιστορίας της τέχνης ή αρχειονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:
-η Ιταλία, χώρα με τεράστια πολιτισμική κληρονομιά και με 4.880 μουσεία
-η Γαλλία που έχει το Λούβρο με 2.200 υπαλλήλους και 1.218 μουσεία
-η Ισπανία με 1.500 μουσεία
δεν έχουν αποκλειστικές προπτυχιακές σπουδές μουσειολογίας αλλά μόνον μεταπτυχιακά ενός έτους».