Νέο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ για τις τουρκικές παραβιάσεις

 
Νέο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ για τις τουρκικές παραβιάσεις

Ενημερώθηκε: 28/04/22 - 14:19

Νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα πραγματοποίησε πριν από λίγο ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, μετά από εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το διάβημα πραγματοποιήθηκε αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο κ. Δεμίρης τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο γγ πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, αυτές οι ενέργειες δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης αυτού του κλίματος.

Παράλληλα, υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Γ. Οικονόμου: Απαράδεκτες οι ενέργειες της Τουρκίας - Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι πρόσφορο το κλίμα να γίνουν οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ

«Οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες, αποτελούν παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο πεδίο, ούτε σε διπλωματικό επίπεδο. Δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε με το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινουπολη», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για τις παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών χθες στο Αιγαίο.

«Είναι σαφές ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάτι που επανέλαβε απαντώντας και σε άλλη παρεμφερή ερώτηση.

Πρωτοφανής προκλητικότητα της Άγκυρας

Συνολικά χτες τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 126 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 41 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σε μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, εν μέσω ουκρανικής κρίσης και γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή

Παρά την άτυπη συμφωνία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για ένα μορατόριουμ από πλευράς Τουρκίας, η Αγκυρα συνεχίζει την ίδια τακτική με συνεχείς υπερπτήσεις. Χαρακτηριστικό της τάσης της τουρκικής πλευράς είναι πως ενώ και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ανάλογη δραστηριότητα τη Μεγάλη Εβδομάδα, που σταματούσε όμως ανήμερα το Πάσχα, φέτος οι υπερπτήσεις ήταν συνεχείς ακόμα και την Κυριακή του Πάσχα.

Η ίδια τάση συνεχίζεται και την εβδομάδα που διανύουμε, καθώς χθες Τετάρτη έγιναν συνολικά 41 υπερπτήσεις ακόμη και πάνω από κατοικημένα νησιά, κάτι που αποτελεί σαφώς κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Είναι προφανές πως η Αγκυρα παρά την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν επιθυμεί να συνεχίσει τη δράση της σε περιοχές που η ίδια αποκαλεί «γκρίζες ζώνες», ενώ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ επιδίδεται διαρκώς σε μπαράζ δηλώσεων που συντηρούν το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, κατηγορώντας την Αθήνα για παράνομες και προβοκατόρικες ενέργειες. «Ενώ εμείς απλώνουμε το χέρι μας και προσπαθούμε να κάνουμε τη Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης, αντιμετωπίζουμε τις παράνομες και προβοκατόρικες ενέργειες και πράξεις κάποιων Ελλήνων αξιωματούχων», δήλωσε πριν από λίγα 24ωρα, κατηγορώντας την Αθήνα πως προχωράει σε «άδικες και παράνομες ενέργειες».

Μετά την κατακόρυφη άνοδο της έντασης που προκαλεί η δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας αποφάσισε να ακυρώσει την πρόσκληση που είχε απευθύνει στην Τουρκία για να συμμετάσχει στην άσκηση «NATO Tiger Meet».Χθες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, απάντησε με έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά. Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, ενώ τόνισε ότι πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο τη διεθνή εναέρια κυκλοφορία, καθώς αντιβαίνουν πλήρως στην αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.

Η τουρκική κινητικότητα είναι βέβαιο πως συνδέεται με την εξέλιξη της άσκησης «Μαβί Βατάν» (Γαλάζια Πατρίδα), η οποία άλλωστε αποτελεί και την επιχειρησιακή αποτύπωση των φιλοδοξιών της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης μάλιστα υπήρχε σενάριο απόβασης σε ελληνικό νησί.