Νομοσχέδιο για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής και την Παρασκευή η ψηφοφορία

 
Olomeleia_vouli

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 04/03/24 - 17:52

Δεκτό «κατά πλειοψηφία» έγινε, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου -Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 6 Μαρτίου, και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την Παρασκευή 8 Μαρτίου.

Στην καταληκτική του τοποθέτηση, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης επέκρινε την αντιπολίτευση για διάθεση ιδεολογικής διαμάχης «λες και είμαι στα αμφιθέατρα της ΑΣΟΕΕ το 2001..».

Ειδικότερα για τη συνταγματική στάση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τον «ξενίζει» δεδομένου ότι έχουν γνωμοδοτήσει διαφορετικά, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος και ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος. Όσο για την πρότασή του ΠΑΣΟΚ για το λεγόμενο σκανδιναβικό μοντέλο, είπε ότι μοιάζει περισσότερο με σκανδιναβικό «σταυρόλεξο», διότι, δεν υπάρχει αυτούσιο σε καμία χώρα της περιοχής.

Αντί να ρυθμίσετε τα κολέγια με νόμο, ισοπεδώνετε την ανώτατη παιδεία παραβιάζοντας το Σύνταγμα, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διον. Καλαματιανός.

Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια επίσης εντείνει τον ανταγωνισμό και την κατηγοριοποίηση των δημόσιων Πανεπιστημίων, την κατηγοριοποίηση στο εσωτερικό των Πανεπιστημίων, εντείνει την κατηγοριοποίηση στους τίτλους σπουδών και εντέλει των εργαζομένων στη ζούγκλα που ονομάζεται αγορά εργασίας, τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Είπε ακόμα ότι το νομοσχέδιο εισάγει δίδακτρα και στα προπτυχιακά προγράμματα, θεσμοθετεί την ανταποδοτική λειτουργία στη φοιτητική μέριμνα και καταργεί τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής προάγοντας την αριστεία της τσέπης. «Αποσύρετέ το τώρα!», είπε χαρακτηριστικά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ